Marți, în Hârlău este zi de târg!

19 mart.

Puzderie de lume in targ. Negustori, tarabagii, ambulanti, cumparatori. Marfa, un ocean de chinezarii. Legume si fructe, putine autohtone si de calitate incerta! In aceasta lume isi fac loc, din ce in ce mai rar si marfuri,  rezultat al muncii unor mesteri traditionali. Toti sunt suparati ca nu vand nimic. Plasticul a invadat piata. Sunt mai ieftine si mai durabile.

meserii 001

meserii 002

Cosuri si cosulete din papura.

meserii 003meserii 004

Cosuri din nuiele de rachita

meserii 006 meserii 007

Maturi din sorg

meserii 011 meserii 010

Vanzator de rachita pentru legat la vie

meserii 008  zagavia 002

Vanzatori de articole de tinichigerie si de linguri cioplite din lemn ( fotografia cu lingurile nu prea este reusita, sper sa o inlocuiesc cu alta) AM INLOCUIT-O CU GEANTA!

Cam atat am mai gasit, cu articole traditionale! Ii vom mai gasi si anul viitor? Ma indoiesc!

Reclame

4 răspunsuri to “Marți, în Hârlău este zi de târg!”

 1. Duduca martie 19, 2013 la 11:12 am #

  Ce minunatii! Cosurile sunt superbe! Cand eram mica aveam un set de 3 cosuri, pe care le foloseam in functie de necesitatile pe care trebuia sa le am la mine. Cel mai mic era pentru gradinita iar cel mare era pentru vizite :)).
  Aici, in Franta, cand te duci la cumparaturi, te duci cu cosul, la fel si atunci cand esti invitat la cineva la masa. Pui in cos sticla de vin si desertul. Astfel nu risti sa strici ceva, iar la piata nu mai pui in sapte mii de pungi de plastic. Iei frumos de pe taraba si pui in cos. Plus ca este atat de frumos cand privesti un cos cu verdeturi, cu flori, mai ales duminica, si cu paine rumenita.
  in satul bunicilor, cosurile de nuiele se numesc cosharci :). Si acestea sunt frumoase si foarte bine executate.
  Occidentul si-a invatat lectia „plasticul” si au revenit la produsele ecologice. Noi ar trebui sa invatam din prostiile pe care le fac altii. Daca nu vrem sa parem inteligenti, macar sa fim smecheri, nu??????
  Iar de maturi ce sa va mai spun, vreau si euuuuuuu!!!!! Aici o astfel de matura costa 15 euro. 😀 Nu cred ca gospodinele vor renunta la lingurile de lemn, la sucitor, tocator, nu se poate sa dispara!

  • harlau625 martie 19, 2013 la 11:36 am #

   Aveti dreptate cosurile mari se numesc coșărci! Tin minte ca am vazut pe la bunici ca puneau primavara paie si faceau cuibar pentru gainile care cloceau oua pentru pui!

   • Duduca martie 19, 2013 la 2:48 pm #

    Aaaaa, daaaa!!!! Plus ca pe vremuri damingenele erau protejate cu o haina dintr-o astfel de impletitura de nuiele, in cosarci toamna strangem strugurii, fructele, etc. Acest recipient este facut pentru a transporta orice, a depozita orice, unde mai pui ca tine si cativa ani, iar daca s-a stricat nu e paguba mare si … nici nu poluezi cand il arunci.

 2. Georgeta M. martie 19, 2013 la 6:56 pm #

  Nu am vazut prin piata (targ ), cosuri din papura.Sa inteleg ca se reprofileaza taranii? Un lucru minunat , frumos si de o mare utilitate,
  Nu mai spun ca sunt foarte estetice, placute ochiului si necesare.
  Aici se gasesc astfel de cosuri si cosulete din papura, nustiu unde sunt confectionate dar sunt foarte scumpe.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: