O icoana de peste 130 de ani, a Sfintilor Imparați Constantin si Elena

19 mai

După cum stim, la 21 mai se prăznuiesc de biserica ortodoxa română, Sfinții Imparați Constantin si Elena. Anul 2013 este declarat de Sinodul bisericii ortodoxe române ca Anul  omagial al Sfinților Impărați Constantin si Elena. Despre cei doi sfinți gasiti aici: http://www.calendar-ortodox.ro/luna/mai/mai21.htm

In folclor, se spune ca Sfantul Constantin ar fi scos crucea din mare, o reinterpretare a descoperirii crucii pe care a fost rastignit Iisus Hristos, de catre Sfanta Elena, la Ierusalim.

Potrivit romanilor, vara incepea, de fapt, odata cu ziua Sfintilor Imparati Constantin si Elena. Tocmai de aceea, se credea ca pe 21 mai, zi numita Constandinu pasarilor ori Constantin Graur, pasarile de padure incepeau sa isi invete puii sa zboare.

Tot acum, pastorii isi hotarau baciul si locurile de stana. Femeile obisnuiau sa puna pe fuga duhurile rele cu tamaie si agheazma, in vreme ce barbatii afumau oile cu ajutorul asa-zisului „foc viu”, astfel incat animalele, sa fie aparate de rele, in perioada cat ramaneau la stana. De asemeni, se facea mare harmalaie pentru ca vrajitoarele ce incercau sa fure sporul laptelui (mana vitelor), sa fie izgonite.

In vechime, daca cineva indraznea sa lucreze in aceasta zi, se zicea ca recolta campului ii va fi distrusa de foc sau de paguboase zburatoare. Totodata, ziua imparatilor se tinea pentru ca ulii sa nu insface orataniile din ograda.

Sarbatoarea Sfintilor Constantin si Elena marca sfarsitul perioadei de insamantare a ovazului, meiului si porumbului.
Referinte http://www.diane.ro/2012/05/sf-constantin-si-elena-traditii-si.html
Icoana C&EO icoana a Sfinților Imparați Constantin si Elena, dintr-o colectie particulara. A fost donata de o familie ( trecuta de multi ani la cele vesnice) din comuna Tarcau, judetul Neamt. Este pictata in ulei pe suport de lemn de tei. Este anterioara anului 1881, cand, dupa cum se stie, se trece la scrierea cu caractere latine, fiind inlocuita scrierea cu caractere kirilice! Cu vopsea alba scrie in partea superioara a icoanei, Sf.Kostantin si Ilena. Icoana, proprietarii o aveau de la parinti, si nu cunosteau de unde au achizitionat-o si cine este autorul.

Doresc tuturora celora, care poarta numele Sfinților Imparati Constantin si Elena (si derivatelor acestor nume), LA MULTI ANI!, sanatate, prosperitate si belsug in toate!

Reclame

Un răspuns to “O icoana de peste 130 de ani, a Sfintilor Imparați Constantin si Elena”

  1. Duduca mai 23, 2013 la 9:39 am #

    Icoana este atat de frumoasa si atat de graitoare. Parintii isi sprijina copiii cu credinta, iar parintii si copiii sunt umerii pe care se sprijina credinta.
    Trebuia sa fiu o Elena si eu, dar s-au schimbat ideile tatei de la maternitate pana la primarie :)) .

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: