Fieraria lui Feraru din Bojica!

20 Mai

La a treia generatie de fierari, din Bojica Hârlaului, FERARU ROBERT, a ramas printre putin fierari-potcovari ai Hârlăului.

Peste drum de vechiul cimitir evreiesc, intre soseaua spre Pârcovaci si valea Bahluiului, o familie de rromi, isi duce viata modesta, facând ce a invatat de la tata si bunic, fierarie-potcovarie.

Feraria este  modesta, are o mica vatra si forja, o nicovala, uneltele necesare potcovitului: cutitoaie pentru toaletarea copitei calului, raspa, ciocan, clesti, potcoave pe masura, caiele.

Cu clestele de foc si chiar cu iuteala focului, la aproape 1.000 de grade, Robert rasuceste potcoava din vatra de langa nicovala. De acolo trebuie sa iasa o potcoava buna, ca de aia isi aduc oamenii caii la el la potcovit, ca alt meserias cum e Robert mai gasesti  la kilometri distanta de aici, in Pârcovaci, sau in celalat capat al orasului Hârlau.  Ca si incalțamintea pentru oameni, potcoava trebuie sa fie uniforma, pe masura, ca altfel calul schioapata in timp, si proprietarii cailor, chiar daca nu fac scandal, nu vor mai veni cu calul la potcovit si nu vor mai veni nici altii!

Robert “incalta” caii din Bojica si Pârcovaci, de peste apa Bahluilui, din Zagavia si chiar si de mai departe, fiind cunoscut de proprietarii de cai. A practicat mestesugul din tinerete, cand dadea la forja si apoi batea cu ciocanul in fierul inrosit, ca ajutor al tatalui, fierar.  Cum mai la fiecare gospodarie din Pârcovaci si Bojica exista o caruta cu unul sau doi cai, sa ai un potcovar priceput si un veterinar bun de partea ta, e mana cereasca. Numai ca potcovarii si mai ales cei priceputi sunt acum rari, cat despre veterinari… ce sa mai vorbim, trebuie sa platesti mult, aproape la fel ca la doctorii pentru oameni, spun crescatorii de animale.

Nu este usor  de potcovit un cal!  Mai intai se face toaleta copitei la fiecare animal, se curata bine, sa fie curata . Ca de treaba asta depinde cum sade potcoava. Potcoava o face indoind la cald platbanda de otel, apoi se modeleaza si sudeaza vârfurile din foi de otel. Potcoava, se bate pe copita calului cu cuie de potcovit, caielele. Copita este foarte bine curatata cu o pila speciala si cu cutititoaia, explica Robert, in timp ce munceste din greu la o copita a unui cal cu un harnasament bogat, bine intretinut si curat. De multe ori, proprietarii vin cu potcoave gata facute. Ei stiu ce le trebuie la calul lor. Cumpara potcovele din târg martea si duminica. Robert doar curata copitele cailor si le bat potcoavele.

Majoritatea sculelor, nicolava si forja le are mostenite, insa nu poate trai doar din potcovit. Are si aparat de sudura, mai face garduri, confectii metalice, repara fieraria de la carute, unelte, mai ascute cutite, topoare, sape, cazmale. Orice, pentru a castiga painea pentru familia destul de numeroasa.  Oamenii apeleaza la el mereu, deoarece il gasesc mai tot timpul acasa si in plus, stiu ca nu cere mult pentru lucru, si lucreaza bine.

Ma uitam la cetateanul care tocmai a adus calul la potcovit. Se vedea ca are incredere in fierar, si nu avea nici o problema ca fierarul este de etnie rroma. Rromii care isi castiga cinstit si prin munca painea pentru familie, sunt apreciati de vecini si cetatenii din localitate.

Nu am intrebat cat costa un potcovit a unui cal, insa este munca grea, in caldura forjei, si pentru curatatul copitelor, baterea potcoavelor, ia aproape o ora.

De asemenea trebuie sa fii atent si la cal, sa stii cum sa te pozitionezi fata de  animal, ca sa poti lucra in voie si sa nu fii lovit cu copita.

Mai sunt fierari in Pârcovaci si Hârlau, unii au fierarii dotate cu scule moderne, forja cu suflanta cu electromotor, insa cand trebuie sa potcovesti, treaba este aceaiasi.

Tinerii nu se mai indreapta spre meseriile traditionale, iar cea de fierar-potcovar, care este o meserie grea. Se munceste in caldura si in frig, dai cu ciocanul in fier, de-ti amorteste mana! Maseria de fierar-potcovar,  nu cred ca va disparea, decat atunci cand vor disparea caii de la gospodariile taranesti. Sau cine mai stie, va veni o multinationala cu sisteme automate de potcovit, un fel de service pentru potcovit caii! Mai stii?

fierari 002Porcovitul cailor, o alta meserie traditionala pe cale de disparitie! In fotografie: Feraru Robert, fierar din Bojica (dreapta) tocmai pune o potcoava la un calut.

O completare din 14 iunie 2013. In Zagavia, a gasit o fierarie-potcovarie a lui Ciudin Gheorghe (cunoscut de sateni cu numele de Gelu), care are utilaje moderne, insa inca mai cauta o nocovala grea de 100 de kilograme. Din pacate nu avea nici un cal la potcovit, tocmai se apuca de o lucrare de fierarie. Cum este in drumul meu spre padure si la gradina unui coleg, sper ca sa-l vad la lucru intr-o zi!

Zagavia_2 042

Anunțuri

Un răspuns to “Fieraria lui Feraru din Bojica!”

  1. Duduca Mai 23, 2013 la 9:44 am #

    Foarte bun post-ul, placuta povestea, iar la sfarsit, mi-am dat seama ca Robert mi-a fost coleg in clasele primare. Astfel am aflat de ce era atat de zburdalnic si nu putea sta potolit niciodata, el vedea caiii in curtea casei si ii copia 🙂 . Era tare istet dar nu vroia sa faca decat ce il taia capul.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: