Mici muzee de etnografie: Curecheriu Constantin din Sticlaria.

26 mai

Rar gasesti un sătean, cu o atat de mare dragoste fata de portul si obiceiurile populare, ca domnul Curecheriu Constantin din satul Sticlaria, comuna Scobinti.

In casa frumoasa, gospodareasca, a amenajat camera de oaspeti , ca un veritabil muzeu. Aici gasesti adunate si expuse, articole de imbracaminte autentice ale portului popular din zona Scobinți. Insa si masti populare.  Articolele din muzeul domnului Curecheriu Constantin, ar ferici orice muzeu de etnografie din țara.

In curte are expuse obiecte de tehnica populara, cum ar fi razboi de tesut, vârtelnița, rasnita de piatra, si alte zeci de articole.

Domnul Curecheriu Constantin nu are o pregatire deosebita, in sat lumea il stie de  „tractoristul”, insa acest „hobby”, pasiunea de a colectiona, s-a finalizat pe parcursul a zeci de ani, prin colectionarea a sute de articole, care sunt expuse in acest muzeu.

Muzeul a fost vizitat, fotografiat,  filmat si inregistrat de zeci de specialisti in etnografie si folclor, televiziuni si posturi de radio.

De asemenea, este cunoscut ca initiator si conducator a unei formatii de actori populari, CERBUL DIN STICLARIA , care de sarbatori, participa la festivaluri ale obiceiurilor de iarna, la Hârlau, insa si la Muzeul satului din Bucuresti, unde este mereu invitat.

Sfaturi bune si indrumari de specialitate, primeste si de la domnul profesor Bogdan Barzu, directorul Clubului Copiilor din Hârlau, care este cunoscut in tara si strainatate,  pentru confectionarea de maști tradiționale de Anul Nou!

Sticlaria 027 Sticlaria 028

Costume si masti pentru cerb si capra. Imbracamintea cerbului (caprei) se face din pei de capra si oaie insă si frumoase covorase de lână țesute având motive decorative,  flori (indeosebi trandafiri). Diplomele care se vad in fotografie in partea de jos, atesta autenticitatea acestor masti. Cu costumul din dreapta, a participat la ultima editie a Festivalului de obiceiuri traditionale de iarna, din Hârlau, editia 2013.

Sticlaria 029 Sticlaria 030

Curecheriu Constantin, face o demonstratie de utilizare a cornului. Se foloseste in formatia de cerb, capra, urs etc. de catre vornicel, pentru a se anunta sosirea trupei de mascati.

Sticlaria 031 Sticlaria 032

Costume populare din zona Scobinți, Sticlaria. In dreapta un costum de femeie, specific zonei folclorice: fusta plisata, ie, flanela din lana.

Sticlaria 033 Sticlaria 034

Naframe cusute manual. Au numele fetei cusut, pentru a fi date la hora flacaului pe care-l indrageste! Era un accept indirect ca este de acord cu casatorie. Urmeaza ca parintii fetei si baiatului,  sa faca demersurile necesare. Aceste intelegeri se refera la zestrea si dota fetei, a baiatului, aranjamentele de nunta, nasii etc.

Sticlaria 036 Sticlaria 037

In drepta o frumoasa căciula de vornicel, din alaiul cerbului! Are cusute mărgele, canafi, oglinzi.

Sticlaria 040 Sticlaria 041

Sticlaria 010 Sticlaria 051

Copii in costume populare traditionale din Sticlaria, participanti cu parinții, la o mare sarbatoare religioasa, hramul bisericii din  sat.

Domnul Constantin Curecheriu, are urmasi, insa este putin probabil sa mai vina in sat, fiind de multi ani in strainatate,  unde si-au facut un viitor, ce nu mai are nimic de-a face, cu satul si casa copilariei. Poate ca cineva se va gandi, sa infiinteze un muzeu, unde aceste comori de arta populara sa fie expuse si pastrate.

img_1561_resized

 

O fotografie din 3 ianuarie 2010, Constantin Curecheriu cu formatia de teatru popular traditional CERBUL DE LA STICLARIA.

Reportajul foto a fost facut in august 2011. Pentru detalii faceti click pe fotografii.

Publicitate

2 răspunsuri sa “Mici muzee de etnografie: Curecheriu Constantin din Sticlaria.”

  1. rugina tereza noiembrie 30, 2013 la 9:37 am #

    Sunt impresionata de ceea ce am vazut si tin sa-l felicit din toata inima pentru ca are drag de stramosii sai si tine in formatie tineri pe care ii indruma sa nu-si uite radacinile …

Trackbacks/Pingbacks

  1. Constantin Curecheriu, din Scobinți, recunoscut de UNESCO | Etnografie si folclor in zona Hârlău - martie 27, 2014

    […] Am scris anul trecut un articol despre acest rapsod popular,  creator și colecționar de artă populară autentică din Sticlăria: Constantin Curecheriu, aici https://harlauletnografie.wordpress.com/2013/05/26/mici-muzee-de-etnografie-curecheriu-constantin-din… […]

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat: