Sânpetru de vara. Traditii si obiceiuri!

28 iun.

In ceea ce priveste Sanpetru, nu transformarea celor doi sfinti crestini (Pavel si Petru) intr-unul pagan este esentiala, ci atributiile primite de acesta in Calendarul popular, intrucat marcheaza miezul verii agrare si perioada secerisului. Sanpetrul de Vara, a preluat data (29 iunie) si numele Sfantului Apostol Petru din Calendarul crestin ortodox. In Panteonul romanesc Sanpetru de Vara este despartit de fratele sau, Sanpetru de Iarna, patron al lupilor, de aproximativ o jumatate de an. In traditia populara Sanpetru apare fie ca personaj pamantean, fie ca divinitate celesta. In vremurile imemoriale, cand oamenii erau foarte credinciosi, Sanpetru de Vara umbla pe Pamant, singur sau insotit de Dumneze. Adesea, Dumnezeu il consulta la luarea unor decizii. In povestirile si snoavele populare Sanpetru este un om obisnuit: se imbraca in straie taranesti; se ocupa cu agricultura, cresterea animalelor si, mai ales, cu pescuitul. Fiind credincios, foarte harnic si bun sfetnic, Sanpetru este luat de Dumnezeu in cer unde ii incredinteaza portile si cheile Raiului. Acolo, fiind mai mare peste cămarile ceresti, imparte hrana animalelor salbatice, in special lupilor, fierbe piatra (grindina) pentru a o marunti prin topire si a deveni mai putin periculoasa etc. Sanpetru este cel mai cunoscut „sfant” al Calendarului popular. Importanta sarbatorii este subliniata de postul care o precede, Postul lui Sanpetru, care, spre deosebire de Postul Pastelui, Postul Craciunului si Postul Santamariei, are numar variabil de zile. Local, sarbatoarea era anuntata de anumite repere cosmice si terestre: aparitia licuricilor, amutitul cucului, rasaritul constelatiei Gainusei si altele.

Inainte sau chiar pe 29 iunie,  se tineau si Mosii de Sânpetru. Se dadea de pomana  coliva, miere, nuci, zarzare, mere dulci si acre. Pana la Sânpetru,  femeile nu aveau voie sa manânce  mere, iar femeile batrane trebuiau sa astepte pana la Sântilie. Femeile care aveau copii morti, dadeau pomana mere si abia dupa aceia aveau invoire sa manance si ele aceste fructe.

mere-verzi-si-rosii

O alta interdictie era ca sa nu se scuture merii, ca atragea grindina. Daca un copil in joaca, batea doua mere, era dojenit de mama, ca aducea grindina.

Sfantul Petru, era considerat de popor omul de incredere a Domnului, el avea cheile raiului. O data le-a pierdut, iar Dumnezeu l-a pedepsit cu o bataie buna si cu interdicția de a nu mai parasi poarta raiului, de la care avea cheile.

Tuturora celora care au patron pe sfinții Petru si Pavel le doresc La Multi Ani! Multa sanatate, si numai bine!

Multa sanatate si domnului muzeograf al Muzeului Viei si Vinului Hârlău, Paul Iancu, care pe 29 iunie, are o dubla sarbatoare: ziua de nastere si ziua onomastica!

Referinte: http://www.crestinortodox.ro/datini-obiceiuri-superstitii/obiceiuri-sfintii-apostoli-petru-pavel-68805.html

Foto: http://bebster.ro/articole/merele-mar-beneficii-sanatate/attachment/mere-verzi-si-rosii

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: