Nuntă la români (cap.2)

31 Iul

Pregatiri de nunta

Sa ne continuam periplul prin satul românesc de acum peste 100 de ani, impreuna cu Elena Sevastos, asa cum apare in lucrarea Nunta la români. Cum lucrarea este mai vasta si prezinta comparativ obiceiurile din toate provinciile românești, dar si din țarile vecine, voi trata doar obiceiurile descrise ca fiind din Moldova. Deci, sa vedem mirii nostrii ce fac dupa ce s-a cazut la invoiala pentru casatorie!

Cum s-a hotarât nunta, incep pregatirile. Este multa alergatura, multa munca si mai ales multa cheltuiala.

Viitoarea mireasă, cu câteva zile inainte de data fixata pentru nunta, merge prin sat si cauta ajutoare. Ajutor cauta la fetele mari, prietene si mai ales rude, verisoare. Alege 2 la 4 druște, care o vor ajuta pana la nunta si mai mult pe timpul nunții! http://www.mirnevest.md/ro/articles/59-Drutele-miresei-la-nunt-59.html

Cu incuviințarea parinților le ia acasa și le tine pana după nuntă. Zilnic fetele alese, druștele, dar si fetele din casa, surorile miresei, prietene ale miresei se pun pe cusut naframe, stergare pentru nasi, vornicei, parinti, nuntasi! Daca fata le are pregatite din vreme, va fi mai putin de lucru. Toata ziua râd, vorbesc si fac glume, ca “unde-i tinerete este si veselia vine de-ndată

Din când în când, vine si mirele cu prietenii, pentru a tine de urât la fete! Nu de putine ori tinerii sunt tinta glumelor fetelor, dar si invers. Atmosfera este de sarbatoare dar si de muncă! Aceste momente vor ramane in amintirea tuturora pana la adânci batranete, fiind unice ca si nunta care va sa vina!

Iata cum socotea viitoare mireasa zilele saptamanii de dinaintea nuntii:

Luni, Marti, una,

     Miercuri, Joi, doua,

      Vineri, Sambata, trei,

             Duminica, dura cu căruța

Tot in aceste zile se pregatesc si colacii pentru nuni! Tatal flăcăului si tatăl fetei, iau colacii acoperiti un un stergar frumos verde sau rosu care se inchina nunilor și merg la casa viitorilor nuni! Daca aceștia primesc sa fie nuni mari, primeste colacii! Daca insa refuza, (cu toate ca se vorbesc din timp parintii cu gospodarul), timite nevasta la lada cu zestre (unde se tin si galbenii familiei), ia 1-2 galbeni si se ofera mirilor pentru cheltuiala facuta si spune ca are treaba pe afara! A refuza sa fii nun mare se intampla  foarte rar! Tatal miresei si cu cel a mirelui trebuie sa caute alti nuni!

colaci-moldovenesti

A fi nun mare, care de obicei este stapânul, o ruda mai bogata, nasii de botez a unuia din miri, vecini, este un gest crestinesc Când poți sa bucuri și tu pe alții, pe cealalta lume si Dumnezeu te-a bucura pe tine

                     Când te-a lua de mâna dreapta

                        Si te-o duce pe cărarea dreaptă,

La mese întinse,

La făclii aprinse,

La bucate bune,

La pahare pline

După ce au aranjat totul pentru nuntă, mirii merg la primarie sa scoata actele de casatorie, vorbesc din timp cu preotul, de a face trei strigări, in trei duminici de-a rândul. Fără strigari nu se face cununia. Aceste strigări se faceau pentru a anunta norodul nunta cutaruia cu cutare, ca de vor fi cumva rude, sa se arate la preot inainte de cununie!

Mirele si mireasa mai tocmesc scripcari. Daca nu-i găsește in satul lor, ii cauta in alt sat.

 Peste nouă mări,

Peste nouă țări,

        Peste nouă impărății!

Că nu s-a pomenit nuntă fără lautari. Insă daca unul din miri a mai fost cununat, se poate face si fara lautari! ( Mi s-a parut interesantă aceasta precizare!).

Mirele iși alege vornicelul, sau vatajelul sau in alte parti vornicul, iar mireasa isi alege drustele (cum am mai aratat mai sus)!

Tot inaintea nunții, in zi de târg, mirii cu parintii se suie in caruțe (carul cu boi) si merg la târg sa faca cumparaturile necesare nuntii! Tăranul, oricat de nevoias ar fi, se imprumuta, se inglodeaza in datorii pe multi ani, insa nu se uita la bani cand este vorba de nunta.

Insa treaba nu s-a terminat! Se pregateste locul unde va fi nunta, bucatele, bautura. Se fac pregatiri pentru a merge la biserica la cununie!

Ce trebuie la cununia religioasa:

2 colaci mari – care ramân la biserica;
2. un stergar sau prosop sub colaci – care tot ramine la biserica;
3. o sticla de vin, care va fi folosită la slujba;
4. un covoras sub picioare la miri, care ramâne la miri;
5. un stergar frumos cusut,  cu care se leaga mirii la mâini;
6. icoana;
7. un ștergar frumos lucrat de mireasa pentru pus la icoana;
8. actul de casatorie de la primarie;
9. inelele;
10. cruciulite la git la miri;
11. luminarile se procurau de la biserica sau din târg.

Se pregatesc hainele mirelui si ale miresii! Acum peste 100 de ani, nu era moda rochiilor albe! Costumele erau traditionale, cele mai frumoase, cusute cu dichis! Pentru mireasa era cusut de mireasa, de mama sau fetele din casa, iar pentru mire de mama sau surorile mirelui! Cei cu dare de mâna aveau ia si câmeșa din borangic, cei mai saracuți din in sau bumbăcel.

Foto: http://www.doxologia.ro/

(va urma)

%d blogeri au apreciat asta: