Nuntă la români (cap III)

1 aug.

Bucatele de la nuntă

De acesta data, continuăm pregatirile de nuntă. Voi apela la  cartea Bucataria țăranului român scrisa acum 100 de ani de invatatorul Mihai Lupescu (despre care am mai scris articole pe acest blog)!

Daca este frig, masa se așeaza in casa, în camera mare, iar daca este cald, in curte sub un șopron mai mare. Se fac niște capre din lemn, pe care se pun scanduri lungi. Masa se acopera cu fețe de masa inflorate. Pe fața de masa se pune pâinea taiata felii (facută acasa sau luată din târg) sau mamaliga feliată, pe funduri de lemn. Se mai pun strachinile pentru mancare, linguri, căni sau pahare pentru vin si rachiu.

Strachinile, talgere, ori farfurii, paharele si cănile cele mai aratoase, se pun in capul mesei unde stau mirii si nasii (nunii)!

Mâncarea este pregatita la bucataria casei de bucatarițe, cunoscute in sat si chemate la nunti, botezuri si pomeniri, care sunt ajutate de mai multe femei ale casei, rude sau vecine. Bucatarițele, isi astepta si ele bacșișul de pe urma mesei celei mari!

Bucatele de la masa arata cat de cuprins este gospodarul! Cu cât este mai chiabur, cu atat mai bogata este masa si mai alese băuturile.

Deci ce gasim pe masa de nuntă? Borsul cu carne (zamă), găluște (sarmale), plachie, friptura, o strachina cu stafide. Mancarea se pune pe mijlocul mesei, in strachini mari, fiecare ia si isi pune in strachina din față, (talgere sau farfurii) atât cât ii trebuie! Mâncarea este adusa de doua sau trei femei, bucatarițele, si se aseaza pe mijlocul mesei. La nunți, mancarea este fudulie, bautura este baza si tărie!

galuste

Mâncarea si băutura nu este diferita de cea de pe masa țaranului român in zi de sărbatoare!

Mesenii după ce s-au așezat la masa, până vine mancarea se cinstesc cu rachiu!

Bautura data la masa cea mare este  rachiul si vinul! Vinul se aduce de vornicei in carafe mari, care se pun pe mijlocul mesei. Fiecare mesean, isi pune in cani sau pahare cat dorește! Daca vinul este bun, carafa de indata se golește si trebuie umpluta din nou de la butoiul cu vin.

Pentru a sta la masa, se fac din butuci de lemn si scanduri, un fel de banci de lemn, lungi cat tine masa, pe amândoua partile, care se acopera cu țolinci din cordele, iar la nasi si miri lanicere.

Pe pereti se pun covore (păretare, scoarțe) din lână. Inca un moment in care mireasa isi poate arata indemanarea si cat de gospodina este, deoarece toate aceste articole de decor sunt facute de mana miresei si a femeilor din casă.

Mai la o parte se face masa scripcarilor. Acestia după ce mai cântă cateva jocuri, stau la masa. De obicei au si ei aceiasi mancare si bautura ca toti mesenii!

La masa cea mare, de  cununie, se face seara. Ziua, de după cununie, tineretul joacă la casa mirelui, iar socrii mari pregatesc masa cea mare.

Intr-o camera vecina, se aranjeaza masa druștelor și vorniceilor. Ei au pe masa mancarea de la masa cea mare, la druște nu se da de băut, iar vorniceii doar gustă din băutura ca au treabă in noaptea nuntii. Lor nu li se inchina paharele dulci, deci,  nu dau daruri mirilor.

Masa bucătarițelor. In afara faptului ca muncesc din greu in bucatarie pentru gătitul bucatelor, doua sau trei bucatarițe, servesc la masa in noapte nunții! Pentru munca lor sunt platite asa cum s-au tocmit cu socrii, Iar de la masa cea mare mai primesc si bacsis. In general bucatarițele sunt femei in varsta, cunoscute in sat ca fiind curate, gospodine si mai ales bune bucatarese. La terminarea mesei cele mari, se așeaza si ele la masa si primesc mancare si bautura, iar din toata saracia fac si ele un dar mirilor!

Masa socrilor. Parinții flacaului si ai fetei, in noaptea nunții dau ajutor la masa cea mare! După ce ultimul nuntaș a plecat, se așeaza si ei după o noapte alba, la masa. Servesc aceleași bucate ca si nuntașii, cinstesc un pahar de țuica si de vin. Vornicul cel mare, le inchina si lor paharelele dulci, iar socrii in afara de zestre, scot din chimir darul catre tinerii insurăței! Acesta este mai mare sau mai mic (mai mare intotdeauna de la parinții flacaului) după cât de cuprinși sunt. După dar se vede cât de chiaburi sau saraci sunt! După cum se vede, este cu totul diferit de nuntile de astazi! Despre nunta propriu zisa in alt episod (va urma)!

Foto: Facebook

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: