Schimbarea la față, începutul toamnei.

2 aug.

Aceasta sarbatoare este prăznuită pe data de 6 august si este privita si ca inceputul toamnei,  fiind socotita zi de hotar pentru vara. Din aceasta zi vremea incepe sa se schimbe si sa se răceasca. Schimbarea la Fata mai este numita in popor si Obrejenia, Pobrojenia sau Probojeni. Denumirea Obrejenie vine din slavona, “obrejenie” semnificand transformare, schimbare. Denumirea in limba greaca a sarbatorii Schimbarii la Fata a Domnului este Metamorphosis (Transfigurarea), iar in limba slavona Preobrajenie,

Din 6 august, toamna incepe sa-si intre treptat, treptat in drepturi. De acum inainte, iarba nu mai creste, pasarile se pregatesc sa plece spre tarile calde, insectele se pregatesc sa intre in pamant. Frunzele copacilor incep sa rugineasca. Daca in Ziua Schimbarii la Fata vremea este insorita si placuta, toamna va fi una roditoare si imbelsugata. In schimb, daca ploua, toamna va fi una mohorata. In popor se spune ca daca in postul Adormirii Maicii Domnului ploua mult, iarna care va veni va fi una plina de ninsori.

prune 002

Este bine ca pana la aceasta data taranii sa termine de cosit si de adunat fanul. De acum incolo iarba si florile doar imbratranesc, fânul nu mai este asa bun. Acum se culeg si ultimele plante de leac cum ar fi avrămeasa, leușteanul sau mușețelul. Acestea impreuna cu crenguța cu șapte prune și câteva alune, au darul de a vindeca frigurile.

Vanzatorul de plante

In aceasta zi se poate incepe si gustatul boabelor de struguri. Desi inca nu sunt coapte si ti se sterpezeste gura de la ele, traditia le atribuie un rol vindecator si se spune ca strugurii sunt buni de leac, pentru cei care au intestinele sensibile.

O veche superstitie spune ca nu e bine sa te mai scalzi in apele repezi de munte, ca apele se racesc, iar cerbii vin sa le spurce si te poți  îmbolnavi. “De la Probajenii inainte, nu-i slobod sa te mai scalzi in rau. O coborat cerbul de la munte, s-o pisat in apa si-o racit apa. Atata-i tat.” (Memoria Ethnologica – colectia Parasca Fat). Tot de acum este bine ca sa nu se mai doarma afara.

                               “Numa` atata-i vara, vară

                            Pana-i patu` mandrii-afară

                            Daca mandra patu-si mută

                            Poti sa stii, vara-i trecută.”

Citat din  (Memoria Ethnologica – colectia Parasca Făț).

Se credea in vechime ca in aceasta zi sa ne găseasca impacati cu ceilalti și mai ales cu noi însine. Cei care nu sarbatoreau aceasta zi așa cum se cuvine, se vor usca și se vor ingalbeni ca florile și ca frunzele.

Referinte: Timpul sacru – „Sarbatorile de alta data” de Marcel Lutic.  Cartea se poate gasi la magazinul din incinta Muzeului Viei si Vinului din Hârlău!

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: