Postul Sfintei Marii

3 aug.

In pregatirea sarbatorii Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria Mare), care este una din marile sarbatori a anului bisericesc, creștinii ortodoxi,  in perioada 1-15 august tin doua saptamani de post.

Este un post scurt dar aspru, fara dezlegari, in afara dezlegarii la ulei si vin in zilele de sâmbată și duminică. Despre postul Sfintei Marii se spune ca este aspru deoarece este rupt din Postul Mare. Este un post de vara, la care crestinii folosesc din plin roadele din grădină si ogor care au ajuns la deplina maturitate. Legumele sunt coapte, este o abundență de fructe iar strugurii se incep a coace. Se termina treieratul grâului, din care se fac primele colive, din boabe batute in chiuă. Pomenirea Morților se face cu ofrande din grâu: colivă. Alte ofrande aduse acum la biserică pentru pomenirea celor morți, dar și ca jertfă de mulțumire pentru roade, spre binecuvântarea celor vii: struguri de vară, mere, pere, prune, piersici.

colivă

Postul este bun si pentru organism. Consumând fructe si legume proaspete, ne fortificăm organismul, ne refacem vitaminele si mineralele din corp. Totodată detoxifiem organismul si-l pregatim pentru vremea de câșlegii de toamnă cari țin de la 16 august până la 14 noiembrie, cand intram in postul Craciunului. Si uite asa, mai cu post, mai cu câșlegi, mai cu praznice împaratești, trece vara, trece toamna, si mai imbatrânim cu un an. Sa aveți sănătate!

Referințe: Calendarul gastronomic 2013, realizat de Complexul Muzeal Național „Moldova” din Iași si Muzeul Etnografic al Moldovei! Foto: http://www.gustos.ro

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: