Adevărata sărbătoare a Mariilor, 8 septembrie, Nașterea Maicii Domnului.

4 sept.

Nașterea Maicii Domnului este prima mare sărbătoare din cursul anului bisericesc care a început la 1 septembrie. Ea este prăznuita pe data de 8 septembrie. Sfânta Scriptură nu ne relatează acest eveniment. Insă, scrierile apocrife (DEX. scriere bisericească nerecunoscută de biserică) oferă foarte multe amanunte despre originea si copilăria Fecioarei Maria. Cea mai importanta sursa în acest sens, o reprezinta Protoevanghelia lui Iacov, o lucrare iudeo-creștina din sec. al II-lea. Fragmentul referitor la Fecioara Maria a fost scris în jurul anului 140. Deși nu este considerată o scriere canonica, informațiile oferite pot fi considerate veridice, cu rezervele de rigoare.
Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului marchează hotarul astronomic dintre vară si toamnă. Bătrânii spun ca în aceasta zi rândunelele pleacă spre zonele calde, insectele încep sa se ascundă în pământ, iar frigul își face simțită prezența. De aici și spusa: „O trecut Sântamaria, leapadă și pălaria!” Este vremea în care se desfășoara diferite târguri și iarmaroace. Din aceasta zi se încep unele activități practice specifice: culegerea unor fructe și plante medicinale, bătutul nucilor, recoltarea ogoarelor, culesul viilor, semănatul cerealelor de toamna.

Costum femeiesc

Fecioara Maria este cea mai îndrăgita divinitate feminină a Panteonului românesc, invocată și astăzi de fete pentru grăbirea căsătoriei, de femei pentru ușurarea nașterii, de păgubiți pentru prinderea hoților, de descântă­toare pentru vindecarea bolilor. Ea are trasăturile Năs­catoarei, a Marii Zeițe neolitice, invocată în momentele de grea cumpăna ale omului. În basme ajută eroinele sa iasă din impas, dar le pedepsește cu asprime când ii încalcă ordinele, vindecă boli grele, reda vederea fiicei orbite de mama vitregă, înzestrează fecioara vrednica și ascultătoare și o căsătorește cu fiul de împărat etc. în unele tradiții Maica Domnului, adesea identificata cu astrul nopții, Luna, sau cu Pământul, se roagă de Dumnezeu sa nu prăpădeasca lumea, sa nu izgonească vanturile cu avantajele pe care le aduc acestea oamenilor.

Sărbătoarea de pe 8 septembrie este numită în popor Sântamaria cea Mică sau Precista (Curata) Mică.

In mod obișnuit, sărbatoarea aceasta este aștaptată cu mare nerabdare de cei care poartă numele de Maria, Mariana, sau Marin, aceștia acum își serbează numele, cel puțin în Moldova. Inaintașii noștrii au găsit de cuviință, pe bună dreptate să serbeze pe cei care au numele de Maria, Marin, Marian etc. într-o zi de mare bucurie, precum este sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului. Nașterea este un motiv de bucurie și sărbătoare.

Tradiția cere ca de sărbătoarea de Sântamarie Mică, să nu se lucreze, pentru că se credea că cel care lucrează face un păcat și iese de sub protecția și grația Maicii Domnului.

LA MULTI ANI! Fac aceasta urare, tuturor cititoarelor blogului, care au numele MARIA și derivatele acestui numele. Aceiași urare și acelora care poarta numele de MARIN, MARIAN.

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: