Tradiție și apucături, comentarii la un articol!

23 sept.

Sunt persoane care împlinesc anumite rânduieli pe motiv „c-asa-i obiceiul”, „c-asa am apucat”, ori „c-asa e bine” etc. La botez, la nuntă, înmormântare etc, te trezești de multe ori în fața unor acte care nu au nimic în comun cu ceea ce Biserica cere sa fie împlinit. La botez, se aruncă anumite lucruri în cristelniță, chiar și bani, la nuntă de la bomboane pană la orez si grâu, iar la înmormântare e bine să nu rămâi printre cei din urmă atunci când este scos cel decedat din casă, exista obiceiul să se spargă vasul care a stat sub masa pe care a fost pus cel trecut la veșnicie și ai toate șansele să ieși lovit. Am amintit doar câteva deviații.

Aceste acte străine de viața Bisericii au fost definite apucături. Iar problema majora stă în faptul ca oamenii s-au înstrăinat de Biserică și “apucatura” tinde să treaca drept Tradiție.

Familie țărani

Daca le comunici acestor persoane ca Sfinții Părinți au criticat aspru obiceiurile pagâne, ți se răspunde cu multa usurință ca Parinții au spus ceea ce au avut de grăit pentru vremurile în care au trăit, că astazi, din cauza schimbărilor, lucrurile trebuie să stea diferit și că trebuie să ignorăm învațătura lor.

E adevarat ca exista și o categorie de persoane care spune că anumite lucruri trebuie împlinite pentru ca așa cer Sfintii Parinti. Si ce fac? Iau cateva fraze din invățatura acestora și le înterpreteaza dupa bunul plac și astfel, Sfinții Parinți devin sustinatorii modului lor eronat de a gândi si făptui. Așa au facut si ereticii. Nu au negat continutul Sfintei Scripturi, dar au cautat să-și întemeieze învățătura greșita pe Scriptură.

Acest duh strain de duhul Bisericii este asemanator cu ceea ce au facut Adam si Eva în rai. Au ignorat avertismentul dat de Dumnezeu de a nu mânca din pomul cunoștinței binelui si raului, au implinit sfatul diavolului si au pierdut raiul. Astazi, diavolul ne provoaca așa cum i-a provocat pe Adam si pe Eva sa-L ignoram pe Dumnezeu si sa implinim acte care nu se regasesc in slujbele Bisericii.

Ni se pare ca nu-i nimic rau daca adaugam ceva la cele pe care Biserica le vesteste si savarseste. „Ei, si?!”, s-ar putea spune, cat de grav este daca adaugam ceva? A adauga in acest sens nu inseamna imbunatatire a ceea ce aveam, ci abatere de la adevar. Iar aceasta abatere se traduce prin pierderea adevaratei credinte.

Un articol de Adrian Cocosila 

Referință http://www.crestinortodox.ro/editoriale/traditie-apucaturi-138224.html

Personal, am multe îndoieli că unele practici actuale ale bisericii sunt conforme sau în spiritul învățăturii Părinților Bisericii.

Iar exemplul cu Adam și Eva, care au nesocotit porunca divină și s-au înfruptat din pomul cunoștinței, este nefericit în acest caz. Setea de cunoaștere a făcut ca lumea să progreseze și să ajungă la un înalt grad de civilizație și cunoaștere.

De asemenea, unele tradiții și obiceiuri care vin din vechime, nu sunt neapărat în contradicție cu Sfânta Scriptură. Este drept,  în prezent suntem asaltați de tradiții și obiceiuri din import, care nu au nimic de a face cu tradiția strămoșească. Mă refer la sărbătorile de Sf. Valentin, Halloween, Ziua taților etc.

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: