Tradiții si obiceiuri de Sfântul Dumitru

20 Oct

Alături de Sf. Petru și  Sf. Gheorghe, Sf. Dumitru este unul din cei mai venerați sfinți din calendarul creștin ortodox. In Moldova, se crede ca este rânduit de Dumnezeu ca fiind al patrulea sfânt ca importanță.

In credința populară, anul este împărțit în vară și iarnă. Dacă  Sfântul Gheorghe încuie iarna și înfrunzește întreaga natură, Sfântul Dumitru (Sânmedru), desfrunzește codrul și usuca toate plantele. Exista credința ca în această zi, căldura intră în pamânt și frigul ce anunță iarna care începe a-și arata colții înghețați.

toamna la tara

Legenda spunea că Dumnezeu a împărțit egal anul între Sf.Gheorghe și Sf.Dumitru. Sf.Gheorghe aduce căldura, învie natura, asigură roadele pământului, iar Sf.Dumitru, domnește peste natura adormită și rece. Natura intră sub Semnul Lupilor, la 1 septembrie.

Ziua Sfântului Dumitru  era si o zi a soroacelor, se terminau învoielile încheiate între stapânii oilor si ciobani la Sf. Gheorghe (Sân-George), de unde și zicerea ca „la San-George se încaiera câinii, iar la Sâmedru se sfădesc stăpânii”.

In Ajunul sarbatorii Sfântului Dumitru, se aprind focuri pe dealuri, în gradini, și la răscruci de drumuri, peste care sar copii pentru a fi sănătoși tot anul. Focul are si menirea de a alunga fiarele si de a încălzi morții. Dupa ce focul este stins, țăranii arunca un cărbune în grădina, ca aceasta să primească putere de a rodi în anul următor.

ciobanul toamna

Sfântul Dumitru este considerat și patronul păstorilor. Este ziua în care ciobanii afla cum va fi iarna. Aceștia iși așeaza cojocul în mijlocul oilor și asteapta să vadă ce oaie se va așeza pe el. Daca se va culca o oaie neagră, iarna va fi buna, iar daca se va culca o oaie alba, iarna va fi aspră. Un alt mod de a afla cum va fi iarna, este să urmarești mersul oilor în dimineața sărbatorii Sfântului Dumitru. Daca dimineata se va trezi intâi o oaie alba si va pleca înspre sud, iarna va fi grea; daca se va trezi o oaie neagra si va pleca spre nord, iarna va fi ușoară.

Tăranii tund coama cailor pâna la trei ani, ca sa aibă par frumos.

In anumite zone, țăranii il cinstesc pe Sfantul Dimitrie, Izvoratorul de mir, ca fiind cel ce a dat oamenilor vinul, folosit la Sfânta Impărtășanie.

Alte credințe în ziua Sfantului Dumitru:

– daca de Sfântul Dumitru este vreme aspra, iarna va fi aspră, iar de va fi vreme buna, toamna va fi lunga si frumoasă;

In ziua de sfântul Dumitru

– nu se piaptana, ca-i primejdios de lupi! Oamenii pot fi atăcați de lupi.

– dacă este luna plină și cerul acoperit de nori, iarna va fi aspră, cu zăpezi grele;

– se face pomana grâu fiert cu unt, lapte sau brânză

– până la Sf.Dumitru, trebuie terminat de pus usturoiul în pământ, dacă nu s-a pus încă, femeia poate râmâne văduvă (cel puțin asta este credința țăranilor din Dersca, Botoșani)!

Firicel, fir de ulm

De pe deal eu vin acum,

C-am trăit o vară-n codru,

La umbra copacilor,

In mijlocul oilor,

Ziua din frunză pocnind,

Noaptea lângă oi cântând,

Câinii latră, lupul vine,

Mândra nu este cu mine.

Duce cașul mare și greu,

Jos la târgul din Hârlău.

Să nu uitam că Sf. Dumitru, este un sfânt militar și  este unul din cele mai vechi nume din onomastica românească. Numele de Dumitru, Dimitrie vine de la zeița Demeter, Demetra, zeița agriculturii, Δημήτηρ din panteonul vechilor greci

zeița Demeter.

Eu, fac urarea de LA MULTI ANI! cu sănătate tuturora cititorilor acestui blog, oriunde s-ar afla, care au numele de Dumitru, Dumitra, Mitru, Dumitria, Mitruț, Dumitrița, și alte derivate ale acestui nume.

Urmăriți în continuare pe acest blog, alte tradiții și obiceiuri din anotimpul aflat sub SEMNUL LUPILOR!

Referințe:Vasile Carabiș “Șiraguri de mărgăritare” , Craiova 1967

Marcel Lutic, “Timpul sacru – sărbătorile de altă dată” editura Fundației Academice AXIS – Iași, 2006 pp. 179-178.

Calendarul gastronomic 2013, editat de Muzeul Etnografic al Moldovei.

Foto: facebook.com

%d blogeri au apreciat asta: