Arhanghelul Mihail, Hranghelul, tradiții și obiceiuri.

4 Noi

Sfinții Mihail și Gavril, au o sărbătoare fixă în calendarul creștin-ortodox, pe 8 noiembrie. In popor li se mai spune Sfinții  Voievozi, Sf. Arhanghel sau Hranghelul.

In trecut, sâmbăta de dinaintea prăznuirii, sau în ajun, se faceau praznice pentru sufletul celor morți.

Finii obișnuiau să meargă la nași cu colacii mici, , fiind Moșii de Toamnă, urmând ca de Craciun să meargă cu colacii mari.

Acum, de Moșii de Toamnă se aprind lumânări pentru cei vii și pentru cei morții, care nu au avut lumânare aprinsă în momentul morții.

De Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, în satele de odinioară nu se lucra de loc, oamenilor le era frică de Sfinții Arhangheli, despre care se spune că iau sufletele celor care mor. Dacă vor muri, la momentul morții, se vor munci groaznic să le iasă sufletul din trup.

In popor se spune că nimeni nu știe când va muri, secretul momentului morții este bine păstrat de Sfinții Arhangheli. Dacă oamenii ar ști acest lucru s-ar discuraja și nu ar mai munci, de moment ce munca până în pragul morții este considerată sfântă!

Sfântul Arhanghel Mihail, este prezent, alături de îngerul păzitor și Diavol (Necuratul), lângă patul muribundului. Aici se dă o adevarata luptă între Arhanghel și Diavol pentru a lua sufletul celui răposat. Arhanghelul când vede că omul este gata sa-și dea ultima suflare, îi taie capul cu sabia, sângele care este nevazut de cei vii, risipindu-se peste tot în jurul mortului, în toate cotloanele încăperii. Acesta fiind motivul pentru care după ce mortul era dus la groapă, camera unde și-a dat sufletul se văruia, se spalau cu leșie tare rufele și tot ce se poate spăla din încăpere.

Etno Tg.neamț 002

Arhanghelul Mihail, ducea sufletul răposatului în fața Scaunului Lui Dumnezeu, care cântărind păcatele și virtuțile din viață a celui decedat, hotara unde să aștepte dreapta judecată de apoi. In rai sau în iad.

In tradiția populară, Arhanghelul Gavril nu se bucură de atența de care se bucură Arhanghelul Mihail. Insă se știe că Arhanghelul Gavril, ca sol a lui Dumnezeu, a vestit-o pe Fecioara Maria în zi de Blagoviștenie că îl va naște pe Iisus!

Cei doi Arhangheli, erau percepuți altădată ca un fel de îngeri ai morții, răspunzători de drumul sufletelor oamenilor de după moarte la scaunul judecății și de acolo la cele două destinații: înspre Rai sau spre iad.

Ei acum nu vreau să umbresc cumva marea prăznuire care este cea a sfinților arhangheli Mihail și Gavril! De aceia fac urarea de LA MULTI ANI, CU SĂNĂTATE, celor care poartă numele de Mihai, Mihaela, Gavril și derivatelor acestor nume!

%d blogeri au apreciat asta: