Tradiții și obiceiuri de Anul Nou: berbecii

13 nov.

Cu toate că în Moldova, jocul berbecilor era destul de răspândit pe vremuri, tot mai puține alaiuri de Anul Nou sunt cu berbeci.

În general alaiul nu diferă de cel al cerbului sau caprei. Berbecii, de fiecare dată doi (ca să se bată cap în cap), sunt jucați de mascați îmbrăcați în costum popular, au o mască de berbec cu coarne, care, ca și la capră, clămpănește din maxilarul inferior și o blană de oaie peste corp, atașată capului. Sunt și ei împodobiți cu panglici multicolore și canafi la coarne.

Berbecii

Din alai mai fac parte, militarul, țiganul și țiganca, doctorul, dubași cu tobe, ciobanul. partea muzicală este asigurată de instrumentiști.

O singură dată am vazut acest alai, al berbecilor, la “Festivalul de datini și obiceiurilor de iarnă” de la Hârlău, ediția 2010. A fost o prezență care a entuziasmat publicul. Berbecii se loveau cap în cap cu putere, de credeam că purtatorii de măști se vor răni. Și la acest joc, berbecii se îmbolnăvesc, cad la pământ, sunt descântați de cioban, sau doftor și readuși la viață.

Este și acesta un teatru cu măști deosebit de animat, plin de culoare, de mișcare. Nu cunosc cauza pentru care formațiile de amatori au renunțat la aceasta.

Din păcate, nu am găsit textul jocului cu berbecii.

AE9371F1

 

Sigla „Festivalului de datini și obiceiuri de Iarnă” ediția 2011. Autor: profesor Anca Bârzu

Dacă cineva are textul teatrului popular, îl rog să-l scrie la comentarii. Cine știe, poate în anii următori la festivalul din 3 ianuarie din Hârlău, va urca pe scenă și un alai cu berbeci.

Pentru exemplificare vă propun un joc de măști, care din păcate, nu respectă tradiția, este un kitsch, însă nu am găsit altceva mai bun. Doar să va faceți o ideie privind măștile și jocul berbecilor.

Dacă cineva are textul teatrului popular, il rog să-l scrie la comentarii.

Fotografia este din arhiva personală foto, și este făcută în 2010 la Festivalul de datini și obiceiurilor de iarnă  din Hârlău.

http://youtu.be/qTUcYWXUbZ0

%d blogeri au apreciat: