Sfântul Nicolae, tradiții și obiceiuri.

2 Dec

Sf. Nicolae, considerat ca unul din cei mai importanți sfinți de către popor, este personificat ca fiind un bătrân înțelept și darnic. Se credea că sfântul Neculai este al doilea sfânt făcut de Dumnezeu, și că stă alături de Părintele Ceresc, în stânga lui. In noaptea de Sf.Vasile, Dumnezeu și Sf.Nicolae se arată lumii în lumină mare, atunci când cerurile se deschid de trei ori.

Sf.Neculai

Denumirea populară a sărbatorii este Sfântul Neculai, Moș Neculai, Sân Nicoară însă am gasit și denumirea de Crăciunul Copiilor.

Tradițiiile și obiceiurile de altă dată, erau rezultatul îmbinării unor obiceiuri păgâne, o divinitate a pământului și a apelor și a credinței creștin – ortodoxe.

Moș Nicolae, apare sub ipostaza unui bătrân cu barba albă,  care aduce zăpada.

Dacă de Sf.Nicolae – 6 decembrie, pământul nu este acoperit de zăpadă, se spunea că Moșul a întinerit și prevestea o iarnă lungă și grea. Dacă este zăpadă, iarna va fi scurtă și blândă.

Prezența lui Moș Neculai (Nicolae) este legată și de ciclul solar. Se credea că Soarele, supărat de toate răutățile de pe Pământ, ar vrea să fugă de pe cer. Insă poarta de la apus este bine păzită de Moș Nicolae iar cea de la răsărit de Sân Toader. Oamenii cred că o dată și o dată, Soarele tot va scăpa și atunci va rasări de la apus și va apune la răsărit. Atunci va fi sfârșitul lumii.

O altă ipostază a Sf. Nicolae, este acela de patron și ocrotitor al celor care călătoresc pe ape. Este venerat în această ipostază de populația de pe malul apelor mari, a Marii Negre și Dunării însă și de plutașii de pe Bistrița de altă dată. Moș Nicolae, este stâpân peste ape, podar mare, călăuză și sprijin pentru navigatori, a tuturora celor care își câștigă pâinea cea de toate zilele pe ape. Se crede că Moș Nicolae, a fost corabier, negustor de pește. El a mijlocit pe lângă Dumnezeu, învierea multor oameni înecați. A protejat și a salvat de la nenorocire corabiile cu creștini. Iar sufletul celor înecați este îndrumat de Moș, spre rai sau spre iad, după cum au trait și păcatuit.

Pescar_setcă

Moș Neculai, este văzut în tradiția populară ca fiind dătător de bogație, de noroc. Este invocat de tinerele fete sărace pentru a căpăta zestre. Legenda spune că Moș Neculai, a dăruit la trei surori sărace câte o pungă cu galbeni pentru a-și face zestre, ca să se poată mărita și să nu cadă în păcatul curviei (prostituției).

O parte din coliva de la praznicul care se făcea de 6 decembrie, era păstrată de fetele mari la icoane. In seară dinspre Anul Nou, era pusă pe o masă dinaintea unei oglinzi, și facând un anume ritual, se credea că le va apărea imaginea ursitului.

Drept mulțumire că Moșul au ajutat perechile de tineri să se căsătorească, la cununie își aleg cel mai adesea ca patron pe Sf. Nicolae. Acesta  va ocroti familia și gospodaria tinerilor căsătoriți.

Satul iarna

De Sf. Nicolae, oamenii se simțeau datori să fie darnici cu cei apropiați, să dea dovadă de generozitate. Faptul că se pun mici daruri în încălțăminte , simbolizează pășirea în necunoscutul unui nou an ce stă să vină!

Este obiceiul ca de Sf.Nicolae, în seara de ajun, copiii să primescă daruri, însă condiționate! Moșul face daruri doar copiilor care au un comportament bun, sunt cuminți, care își respectă, ajută părinții și în timpurile noastre, au rezultate bune la învățătură, existând și alternativa unei vărguțe de alun! (In timpurile noastre și asta impodobită și vopsită!)

Poate nu v-ar veni să credeți, însă Sf. Nicolae este invocat și respectat și de cei certați cu legea. Se crede că sfântul, înainte de a se călugări, a fost cam bețiv și mai marele unei cete de hoți. De aici credința celor cu astfel de îndeletniciri că Sfântul Nicolae îi va ajuta în fărdelegile lor.

Obiceiul punerii de daruri in ciorapi și încălțări este destul de nouă, fiind de origine celtă și uzitată mai ales în vestul Europei, însă a prins și la români, ca multe alte obiceiuri împrumutate.

Astăzi, Sf.Nicolae, este sărbătorit doar ca momentul când se dau daruri în încălțăminte, fiind uitate semnificațiile magice de aducător al zăpezilor, patron al marinarilor, de aducător de noroc pentru fetele de măritat de ocrotitor al celor săraci și nevoiași. A rămas doar obiceiul laic, care este folosit intens în scop mercantil de comercianți, ce au găsit un alt prilej de a câștiga.

Gospodină

Cum Sf. Nicolae, este patronul multor români care-i poartă numele, să facem urarea de LA MULȚI ANI!  Sănătate, fericire personală și familiilor lor, de prosperitate, tuturora celora care poartă numele de Nicolae, Neculai, Nicoleta și alte zeci de derivate ale acestui nume.

Biserica sf.Nic 001

De Sf. Nicolae, este hramul bisericii din Muntenii Hârlăului.

Referințe:

Artur Gorovei, “Credinţi şi superstiţii ale poporului român”, editura “Grai şi Suflet – Cultura Naţională”, Bucureşti, 1995.

Tudor Pamfilie – “Sărbătorile la români, sărbătorile de toamnă și Postul Crăciunului”. Editura Soccec -București 1914.

Marcel Lutic, “Timpul sacru – Sărbătorile de altădată”, editura Fundației Academice AXIS, Iași 2006

%d blogeri au apreciat asta: