Crăciunul, origine, tradiții și obiceiuri.

14 dec.

Legenda populară legată de ajunul crăciunului și crăciun spune că atunci când au venit să se înscrie Iosif şi Maria, au cerut mai întâi găzduire lui Moş Ajun; dar el, motivând că este sărac, i-a trimis la fratele lui, Moş Crăciun, un om înstărit. Dar nici el n-a vrut să-i primească. Crăciuneasa însă, fiind mai miloasă, i-a găzduit în grajd; dar Crăciun, văzând aceasta, a tăiat mâinile soţiei sale, dar Domnul a vindecat-o, iar Crăciun, văzând minunea, s-ar fi pocăit. Scriptura spune însă altceva!

Să vedem care sunt cuvintele Scripturii: „Şi a născut pe fiul ei, cel întâi născut, l-a înfăşat în scutece, şi l-a culcat într-o iesle, pentru că în casa de poposire nu era loc pentru ei”(Luca 2:7). E vorba aici de un han ocupat, unde ei nu mai aveau loc. Nu se pomeneşte nici într-un loc, nimic, în Scriptură despre Crăciun, Crăciuneasa şi slugile sale care la urmă, de bucurie, au întins o horă mare. Doar legende şi basme.

Lui Timotei, îi spune apostolul să se ferească de basmele lumeşti şi băbeşti (1 Timotei 4:7). Legenda lui Moş Crăciun mă duce cu gândul la stăpânul casei de poposire din Scriptură, care nu l-a primit pe Mântuitorul. Prin urmare, acest nume nu-mi aduce nici o bucurie.

Vernisaj_icoane 012

Iar acum, întrebarea esenţială : Pe cine sărbătorim la 25 Decembrie? Pe Domnul Iisus, pe moş Crăciun, sau pe tine însuţi şi pe semenii tăi? Dacă vom cerceta cu atenţie, vom observa că, după toate probabilităţile, naşterea Domnului nu a avut loc iarna. Oricum, Biblia nu spune nimic despre aceasta.
Nu cred însă că Domnul Isus se întristează dacă îl sărbătorim într-un mod cuviincios, dar El spune în cartea proorocului Isaia capitolul 1 că nu poate suferi să vadă sărbătoarea unită cu nelegiuirea. Moş Crăciun este un intrus! Bine ar fi, ca părinţii să nu mai mintă că  moş Crăciun le aduce daruri, ci să-şi înveţe copiii, că nu moş Crăciun aduce daruri, ci Domnul Isus Hristos, darul cerului pentru noi. La sărbători se fac atâta pregătiri, se aprind atâtea lumini şi artificii dar în sufletul multora este întuneric.

Moș Crăciun, cu o imagine preluată din reclamele de coca-cola, nu are nimic cu sufletul și tradiția populară. Este încă un prilej de a rotunji conturile comercianților, de a face excese alimentare și la băuturile alcoolice.

Insă nu poți sta în calea valului globalizării. Televiziunile au extins practicile, obiceiurile și sărbătorile de împrumut. Au rămas doar colindele, dar și acestea scoase din contextul sacru, tradițional și transformate într-o cortină muzicală care să însoțească excesele alimentare și bahice, într-un decor cu peteală și sclipiciuri pe un brăduț de plastic, Made in China!

Acest articol a fost inspirat de preotul paroh dr. Dumitru Tincu de la biserica domnească Sf.Gheorghe din Hârlău, care a ținut o scurtă cuvântare la vernisajul expoziției de icoane de la Muzeul Viei și Vinului din Hârlău, pe tema icoanelor și colindelor de Crăciun.

Foto: Icoana Maicii Domnului cu Pruncul. Fotografie de la vernisajul expoziției de icoane a colecționarilor din orașul Hârlău, de la Muzeul Viei și Vinului din Hârlău.

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: