Sfântul Vasile, tradiții și obiceiuri

27 dec.

Prima zi a anului, are o mare încărcătură magică. Există multe practici și ritualuri prin care oamenii încearcă să-și stabilească, sau să înfluiențeze pozitiv destinul fast al anului ce începe, atât pentru ei cît și cei apropiați, pentru recolta anului și animalele din gospodărie.

Plugușorul, Sermănatul, Vasilca, Sorcova sunt tradiții întâlnite în toate zonele locuite de români, obiceiuri încărcate de magia primei zile și au la bază urările de bunăstare și fericite. Acestei zile, i se spune în unele zone ale țării, Crăciunul Mic, pentru că potrivit tradiției, Iisus Hristos a fost primit taina botezului cu numele de Vasile.

Tradiția populară ne spune că există zile ale anului în care, conform datinei și obiceiurilor străvechi, natura are puteri magice, fiind posibile descântece, incantații și ritualuri care vor duce la cunoașterea celui sortit.

Ziua de Sfântul Vasile este prima zi a anului, ziua în care fetele pun punți pentru a visa bărbatul cu care se vor căsători. Punțile sunt făcute din rămurele de măr dulce, construite din două crenguțe, care sunt, mai apoi, puse în locuri ascunse. De ele se leagă un mănunchi de busuioc, o pară (bănuț) de argint legată cu un fir de ață roșu, un inel, o batistă și un șir de mărgele.  Tradiția românească spune că dacă puntea este plină de brumă, atunci fata se va căsători cu un bărbat bogat, iar dacă puntea nu are brumă, atunci se va căsători cu unul sărac.

Un alt obicei prin care fetele tinere, necăsătorite își pot afla alesul este acela de a pune busuioc la  ghizdurile fântânii, iar dacă a doua zi găsesc busuiocul cu promoroacă atunci se vor mărita în acea iarnă.

Prin unele regiuni ale țării se obișnuiește ca fetele să scrie două bilete, unul cu numele lor, altul cu numele băiatului pe care fetele îl gândesc ca soț.  Amândouă biletele le vor pune la culcare sub pernă, iar dimineața bagă mâna sub pernă și vor lua unul dintre ele. Dacă nimeresc biletul cu numele băiatului, atunci se vor căsători cu acesta în acel an, dacă nu, atunci o vor face mai târziu.

Sf.Vasile_1

O altă tradiție este aceea în care fata sau flăcăul, legați la ochi, se duc până la gardul ocolului și numără parii de la 9 până la 1, adică invers, apoi leagă parul numărul 1 cu un fir de ață roșie. Dimineața se vor duce să îl caute, iar dacă parul e drept atunci soțul va fi frumos, mândru și bogat. Dacă parul are noduri atunci va fi bătrân și arțăgos, iar dacă parul e strâmb atunci va fi urât și pocit ( și aici, o bună ocazie pentru flăcăi de a face glume, ei schimbând noaptea locul firului de ață la un par strâmb și putred).

Mai este și un alt ritual vechi, care ne învață că fata care vrea să afle dacă se va mărita în cursul anului sau în anii viitori, trebuie să meargă în cotețul porcilor sau în grajdul vitelor. Aici rosteaște următoarele cuvinte:  “hui etimp” (anul acesta), “hui atimp” (anul viitor), “hui dincolo deatimp” (al doilea an), de fiecare dată lovind porcul sau vita cu piciorul. Dacă porcul grohotește, iar vita se mișcă la prima strigare atunci fata se mărită în lunile care vin, iar dacă se mișcă la a doua sau la a treia strigare atunci fata se va mărita peste un an sau doi. Dacă se întâmplă să nu se miște, fata va mai avea de așteptat.

Gospodarii așteptau seara ajunului Anului Nou, să vadă cine le intră primul cu urări în gospodărie. Dacă era un baiat, anul se anunța bogat, un an bun.

Copiii urători_1

Cititorilor acestui blog le doresc un an bun, multă sănătate, bunăstare, și numai bine!

LA MULTI ANI 2014!

Referințe: Tudor Pamfilie – “Sărbătorile la români, sărbătorile de toamnă și Postul Crăciunului”. Editura Soccec -București 1914.

Fotografia: Facebook.com

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: