Din datinele și superstițiile poporului român: rândunica

26 mart.

Apariția  rândunelelor era semnul clar că vine primăvara. Venirea rândunicii  și mai ales observarea ei a dus la numeroase superstiții și mituri populare.

Iată căteva din ele, gasite în cartea preotului creștin-ortodox, membru al Academiei Române din 1881 – S.Fl.Marian (1847-1907) în lucrarea Păsările poporului român, Ed.Cartea românescă 1881 – București.

Florii_1 002

Referitor la rândunele, autorul reproduce patru frumoase povești despre rândunele. Iar la sfârșitul capitolului ne prezintă câteva superstiții populare:

Cine vede primăvara o rândunică zburând, însă neciripind, va fi voios și sănătos tot anul.

  •         Cel ce vede prima dată primăvara  o rândunică stând și ciripind avea convingerea că peste an nu-i va merge bine, va fi mai mult bolnav și va fi vorbit de rău de oameni.
  •         Dacă gospodarul sau gospodina vor auzi întâia dată, în podul casei sau șurii ciripind o rândunică, se credeau că tot anul le va merge rău, vor fi posomorâți, bolnavicioși și slabi.
  •         Dacă o fată sau un flăcău vor vedea pentru prima dată, în acea primăvară, o rândunică singură, este semn că tot anul vor fi singuri și nu se vor insura (mărita).
  •         Dacă un gospodar vede o rânunică singură, este semn rău, se va întâmpla o nenorocire în familie, soția îi va muri și va rămâne văduv. La fel si pentru neveste.
  •         O rândunică singură înseamnă singurătate, iar mai multe la un loc, înseamnă că peste vară familia se va înmulți, vor veni acasă și cei plecați de mult timp de acasă.
  •         Dacă vezi o rândunică prima data și este singură, este bine să stai pe loc și cu un cuțit să sapi sub calcâiul stâng. Dacă săpând, gasești un carbune, vei fi sănătos și voios tot anul, dacă nu, vei avea probleme de sănătate.
  •         Alte superstiții spun că văzând o rândunică, este semn bun, sapă sub călcâie și vei gasi un banuț.
  •         Femeile, mai predispuse în a face farmece și descântece, dacă văd o rândunică prima dată și o vad singură, suflă asupra ei și zic: Cum nu se desparte și nu se încâlcește coada rândunicii, tot așa când voi sufla, orice încurcătură, de orice fel, să se descurce și să se descâlcească.

randunica

In lumea satului rândunele erau respectate și nu se facea nimic rău împotriva lor. Cuiburile erau protejate și copiii, ca să respecte aceste cuiburi și locatarii lor, li se spunea să nu strivească, sau să strice cuibul, că dacă o fac, casa va arde din temelii.

Rândunelele, se hrănesc cu insecte. Dacă sunt cuiburi de rândunici sub streașina casei, grădina, livada și via, vor fi protejate de insectele dăunătoare.

Deci când vom vedea rândunele să ne bucurăm. Ele vestesc primăvara și ne protejează gospodăria.

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: