Ultima zi a programului „Școala altfel” la Feredeni.

11 apr.

Anul trecut , în luna august am mai fost la Feredeni, comuna Deleni, județul Iași. Am făcut un reportaj foto la biserica din comună       http://feredeni.iasi.mmb.ro/

In acest an, am revenit pentru un eveniment etnografic școlar sub coordonarea doamnei învățătoare Fotea Iulia.

Intr-o sală de clasă, a școlii din sat, a fost amenajat un adevărat muzeu de etnografie și tehnică populară. Obiecte ce aparțin unor cetățeni din sat,  care au desfăcut „lăzile cu zestre ale bunicii” , pentru a  prezenta consătenilor și invitațiilor adevărate comori de etnografie specifice zonei .

Formatul activității a fost de șezătoare. Cu această ocazie sau interpretat melodii populare, doine, cântece de cătănie, de invitata de onoare a activității, doamna Rodica Botez-Formagiu, din Hârlău, de elevul Casian Fotea din Pârcovaci.  S-au spus snoave, povești, povestiri satirice. Cum era obiceiul la șezătorile de altă dată.

Câteva persoane mai în vârstă au depănat povești de altădată, sau au însuflețit șezătoarea cu cântece vechi.

S-au făcut demonstrații practice de lucru la războiul de țesut, de tors în furcă, de cusut.

Am fost impresionat de modul cum au participat sătenii la activitate. Au fost deosebit de activi, participativi și sociabili.

Mulți dintre ei în vârstă sunt deținători a unui adevarat tezaur de cunoștințe folclorice (cântece, povestiri, strigături, obiceiuri și tradiții).

La reușita șezătorii o contribuție deosebită și-a adus preotul Fotea Dănuț, preotul paroh al bisericii cu hramul Sf. Gheorghe din Feredeni.

Șezătoarea a început cu o slujbă și s-a finalizat cu slujbă de pomenire a profesorilor, învățătorilor, care ani de zile au slujit la catedra școlii din Feredeni și au trecut la ceruri.

Iată câteva fotografii.

Erno_Feredeni 018

Erno_Feredeni 019

Erno_Feredeni 025

Erno_Feredeni 036

Erno_Feredeni 038

Erno_Feredeni 039

Erno_Feredeni 044

Erno_Feredeni 051

Erno_Feredeni 064

Erno_Feredeni 069

Erno_Feredeni 075

Am aflat de un proiect de suflet al preotului paroh Fotea Dănuț! Dorește ca în timp, să construiască un praznicar în vecinătatea bisericii și în incinta praznicarului, a unui mic muzeu de etnografie, în așa fel,  comorile etnografice donate de deținători să poată fi păstrate și vizitate. Dorință există, însă se știe, singurul impediment sunt banii. Biserica are de câțiva ani schelele pe fațadele exterioare pentru reparații și reabilitări care întârzie, din același motiv: fondurile insuficiente.

Felicit pe doamna învățătoare pentru realizarea acestui proiect, care după cum am înțeles este la ediția a II-a.

Dacă treceți prin Feredeni, vizitați biserica veche din sat, monument de arhitectură medievală moldovenească din secolul al XVIII-lea.

 

 

 

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: