Spectator la un Festival Folcloric.

28 apr.

Ziua de 27 aprilie 2014, vă rămâne mult timp în memoria locuitorilor orașului Hârlău. Spectacolul folcloric oferit de primărie și consiliul local a fost unul deosebit, ce a încheiat cele trei zile ale Zilelor orașului.

Spectacolul folcloric a fost și un moment de marcare a celor 630 de ani de la prima atestare documentară a orașului (1 mai 1384).

Pe scenă, au urcat rând pe rând formații de amatori și de profesioniști, cu un repertoriu cunoscut dar și în premieră pe o scenă din orașul Hârlău.

Ca de obicei, și-a dat concursul și formația de dansuri a Clubului Copiilor din Hârlău, pregătită de profesor Botez Rodica. Am remarcat și soliștii vocali. Copii talentați din cadrul Colegiului Național „Stefan cel Mare”,  Școlilor Gimnaziale din Hârlău și din Pârcovaci, care promit, dacă vor continua activitatea, să devină interpreți valoroși al folclorului din zona Hărlăului cum ar fi:  Irina Grumeza, Sara Mihalache, George Chiurlea, Ioana Șalaru, Maria Scripcariu, Casian Fotea ( un tânăr talentat cu care m-am întîlnit și la o activitate folclorică la Feredeni (Deleni), Yasmina Gabriela Buznea.

Spect.folcloric 003

Spect.folcloric 005

Pe scena, a urmat ansamblul Casei de Cultură din Hărlău. Ansamblul are două formații de dansuri: una de copii și una de tineri consacrați, cunoscuți spectatorilor din Hârlău și din alte zeci de localități din județul Iași și din țară. Coregrafia spectacolului este semnată de Angela Pascaru. Formațiile de dansuri, soliștii vocali, au oferit un frumos spectacol sutelor de spectatori prezenți la spectacol. Mai multe despre componența ansamblului, repertoriul, istoric, fotografii și videoclipuri găsiți pe blogul Casei de Cultură Hârlău   http://casadeculturahirlau.wordpress.com/

Spect.folcloric 012

Spect.folcloric 014

O prezență care începe să devină obișnuită, este a Căminului Cultural din Pârcovaci. Fanfara și formația de dansuri a făcut să tresalte inima celor mai în vârstă, care își amintesc cu nostalgie de „banta” din Pârcovaci, fanfara țărănească, nelipsită de la spectacolele folclorice și care pot spune, fără să greșesc, că rivaliza cu cele mai renumite fanfare din Moldova. Observ că de la un spectacol la altul, fanfara își mărește numărul de instrumentiști și adaugă mereu alte cântece în repertoriu. Am observat și mulți tineri instrumentiști.

Și formația de dansuri a venit în fața publicului cu jocuri noi, cu mulți tineri și cu un repertoriu bine pregătit . Este meritul domnului profesor Ioan Ciobanu, animatorul, coordonatorul și de ce nu,  sufletul acestei formații. Imi vine greu  să cred că în perioada următoare, va veni, o persoană cu atâta drag de folclor, care să ducă mai departe tradiția de peste 100 de ani a fanfarei, formației de dansuri, a Căminului Cultural din Pârcovaci.

Spect.folcloric 016

Interesul publicului pentru spectacolul folcloric, a ajuns la cotele cele mai ridicate, o dată cu urcarea pe scenă a formației profesioniste „Rapsozii Botoșanilor”, o formație de top, cum nu prea vezi pe o scenă din Hârlău.

Spectacolul oferit de orchestra condusă de Ciprian Potoroacă a fost de zile mari. Au urcat pe scenă soliști vocali și instrumentiști cu melodii îndrăgite de public, folclor de pe valea Prutului.

Despre soliști și orchestră găsiți date, fotografii pe pagina web a orchestrei   http://www.rapsoziibotosanilor.ro/

Spect.folcloric 029

Spect.folcloric 030

Vremea frumoasă, formațiile de pe scenă au scos în stradă peste 1000 de spectatori care au urmărit un spectacol de zile mari cum poți vedea (din păcate) o dată-n an!

Apreciez că spectacolul folcloric a fost reușit, o încântare pentru cei prezenți care au aplaudat și ovaționat formațiile care au urcat pe scenă.

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: