Inălțarea Domnului, Ziua eroilor. Tradiții și obiceiuri

11 mai

Biserica Ortodoxa prăznuiește Înălțarea Domnului sau Ispasul la 40 de zile după Inviere, în Joia din cea de-a patra săptămâna după Paști.
Aceasta sărbătoare mai este cunoscută și sub numele de Ispas. Inălțarea Domnului marchează ziua în care creștinii se salută unul pe celalalt cu “Hristos S-a înălțat!” și “Adevarat S-a înălțat!”.
In aceasta zi, Mântuitorul nostru Iisus Hristos s-a ridicat la ceruri de pe Muntele Măslinilor. La aceasta minune au mai luat parte și Apostolii și cei doi îngeri. Acestia din urma le-au vorbit apostolilor despre cea de-a doua venire a lui Hristos, și le-au cerut să nu fie copleșiti de durerea despărțirii de Mântuitor.
Eusebiu din Cezareea, în lucrarea “Despre sărbătoarea Paștilor” din anul 332 d.Hr. menționează pentru prima oara sărbătoarea Inalțării Domnului. Din scrierile acestuia, putem deduce faptul că Inălțarea Domnului se ținea în aceeași zi cu Rusaliile, la 50 de zile după Inviere. Abia la sfârsitul secolului al IV-lea, începutul secolului al V-lea, sărbătoarea Inalțării Domnului s-a sărbătorit în altă zi decat Pogorarea Sfantului Duh (Rusaliile), și anume, la 40 de zile dupa Inviere. Aceasta dată a rămas pâna în ziua de astăzi neschimbată. In urma hotărârilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe din anii 1999 si 2001, Inăltarea Domnului a fost consfințita ca Zi a Eroilor și ca sărbătoare națională bisericească. In aceasta zi, bisericile românesti din țara și din străinatate sărbătoresc pe toți eroii români care au căzut pe câmpul de luptă pentru credință, dreptate, întregirea neamului sau apărarea țării.

adunat iarba

În această zi, Ispasul cum era denumită în tradiția populară era considerat Paștele cailor: Numai în această zi se satură și caii o dată pe an, doar un ceas, pentru ca așa au fost blestemați de către Maica Domnului:
Fire-ați cai afurisiți,
De mine, de Dumnezeu,
Mai tare de fiul meu.
Voi să nu mai aveți sat
Numa-n ziua de Ispas
Si-atuncea vreme de-un ceas
        (Pop Reteganul-2, f.78)

Obiceiuri:

Ajunul Ispasului era numit în popor Hurdubaia Paștelui. Cei care se împărtășeau de Paște erau obligați să nu lucreze șase săptămâni (însă este puțin de crezut că cineva ținea acest obicei în condițiile începerii muncii câmpului), adică până de Ispas, deoarece se credea  că împărtășania stă în ei în tot acest timp. Se mai spunea că din ajun încep să umble Ielele sau Rusaliile, niște spirite malefice  care provoacă multe boli. In noaptea dinspre Ispas fetele și flăcăii se adunau   sub aluni, asta deoarece era credința că numai în această noapte  înfloresc și totodată , se scutură florile alunului. Florile acestea erau păstrate cu mare grijă, fiind foarte bune de leac și de dragoste.

casa rurala

Sărbătoarea se ținea de oamenii temători  de grindină, de asemenea se credea că dacă vor lucra de Ispas vor …căpia!

Intocmai ca la Paște, se mănâncă ouă roșii, pască și cozonac și de cei care au chiar miel.

De teama strigoilor și ielelor, casele, mormintele  și biserica se împodobeau cu flori, frunze și crengi de alun, nuc, paltin sau leuștean.
Se poarta foi de nuc la brâu, pentru ca și Hristos și-a pus când s-a înălțat.     Se crede că cine moare de Ispas ajunge în cer. La Ispas se bat cu leuștean vitele, ca să se îngrașe. Se taie păr din vârful cozilor de la vite și se îngroapă într-un furnicar: ” Să dea Dumnezeu să fie atâția miei și viței câte furnici sunt în acest furnicar! „
In ziua de Ispas să nu se dea foc și sare din casa; foc, pentru ca tot anul vei avea huit, vor avea oamenii inima rea în casa ca focul; și sare nu se dă, pentru că laptele vacile nu va avea smântână.  Ce se seamăna dupa Ispas nu rodește .

Râșniță de faină
In ziua de Inalțarea Domnului, femeile care au în familie morți împart azime calde, ceapă verde și rachiu pentru sufletele morților, crezâdu-se ca în acea zi se înalță sufletele lor la cer și să aibă merinde de drum.
Femeile împart laptele dulce fiert cu pasat și se mai dă și o legatură de mături de pe câmp.

 

 

 

 

ziua eroilor 019

 

În aceste vremuri de cumpănă, să nu ne uităm eroii din cimitirele militare, din cimitirele de onoare, să mergem să depunem flori la monumente și să participăm la slujbele de pomenire.

Hristos s-A Înălțat!

 

Referințe: http://calendarulortodox.ro/sarbatori/inaltarea-domnului/

Marcel Lutic Timpul sacru, sărbătorile de altă dată. Editura Fundației Academice AXIS – Iași 2006

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: