Sfinții Împărați Constantin și Elena. Tradiții și obiceiuri.

14 mai

Ortodocşii şi catolicii îi serbează  pe 21 mai pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, datorită cărora creştinismul a devenit religie permisă, jertfele sângeroase au fost interzise şi duminica a fost stabilită zi de odihnă în Imperiul Roman, perioada în care au domnit fiind cunoscută ca „Epoca de aur„. Este o sărbătoare cu dată fixă.
Fântână cu cruce

Tradiţii şi obiceiuri

În tradiţia populară se vorbeşte despre împăraţii Constantin şi Elena ca despre părinţii Sfintei Cruci. În calendarele populare, această zi era cunoscută mai degrabă sub numele de „Constantin Graur” sau „Constantinu Puilor” sau Ilona Graurilor pentru că, din această primă zi a verii, păsările din pădure încep să-şi înveţe puii să zboare, după ce li s-a dezlegat glasul la Vlasie (11 februarie), s-au împerecheat şi şi-au construit cuiburile la Dragobete (24 februarie).

Sărbătoarea pentru lumea satelor de altă dată era un hotar, o dată limită care marca terminarea unor activități agricole, precum semănătul meiului, ovăzului , cânepii și mai ales a porumbului, căci ies graurii și mănâncă semințele din brazdă.

Pentru viticultori era termenul de terminare a prășitului în vie, deoarece după această sărbătoare via înflorește.

Oamenii trebuie să ţină sărbătoarea, pentru ca puii din gospodărie să nu fie mâncaţi de ulii.

casa rurala

În ziua Sfinţilor Constantin şi Elena este bine să nu se lucreze, pentru ca holdele şi strugurii să nu fie distruse, iar până în 21 mai trebuie să fie semănate câmpurile cu porumbul, ovăzul şi meiul, potrivit tradiţiei populare.

Le doresc tuturor sărbatoriților zilei, care au numele de Constantin și Elena sau derivatele acestui nume LA MULȚI ANI, cu sănătate și fericire!

 

Referințe: Marcel Lutic – Timpul sacru – sărbătorile de altă datăEditura Fundației Academice AXIS – Iași 2006.

S.Fl.Marian – Păsările poporului român – Editura Cartea Românescă – București – 1904.

 

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: