Povestea babei Dochia, povestită de Grigore Leșe

1 mart.

Astăzi, calendarul popular al românilor consemnează una dintre cele mai importante zile, zi de hotar între iarnă și vară, începutul Anului Nou Agrar. Baba Dochia, cea mai mare zeița-mamă, întruchipare a timpului îmbătrânit, a isprăvit de împletit funia anului, pentru ca noi să ne-o putem prinde la mână sau în piept, marcând astfel timpul festiv. Un timp matriarhal ce va sta o vreme sub semnul „zilelor babelor”, a babelor noastre cosmice care schimbă vremea după bunul lor plac.

Dochie a fost numele străbunicii mele. De dorul ei, o să vă spun povestea Babei Dochia, așa cum se aude pe la noi.

„La noi să știe c-o fost o soacră și-o avut feciori și noră-n casă. Și-o fost femeie rea. Și-o mânat pă noru-sa să spele lâna neagră, până a albi. Ea s-o dus și o tăt spălat. O trecut on moș și o-ntrebat ce face. – Ia, că m-o mânat soacra la vale să spăl lâna neagră, până ce a albi și ia că nu să mai albește. Atunci, o zâs că i s-a albit lâna. Și i-o dat on mănunchi de ghiocei să-i deie la soacră și să-i spuie c-o sosit primăvara. Ea, pă când o văzut c-o vinit timpu’ de primăvară, și-o luat oile și s-o-mbrăcat cu douăsprăzece cojoace și-o pornit la munte. Când o ieșit la munte o fost cald. O tăt dezbrăcat câte unu’ și le-o tăt lăsat în urmă. Pă când o ajuns la munte, o dat vijelia, înghețu’ și o-nghețat cu oi cu tăt”. (Pamfil Bilțiu)

Facebook – pagina Grigore Leșe https://www.facebook.com/GrigoreLese?fref=nf

Dulce ca mierea este graiul românesc în dialect moldovenesc. Pe vremuri, universitarii de la A.I.Cuza din Iași, își făceau un titlu de glorie să-l vorbească . Este limba vorbită de strămoșii noștri. Azi mai auzi dulcea limbă moldovenească doar la țară și acolo mai este vorbită doar de bătrâni.

martisor-22

Vă doresc pace, sănătate și o primăvară frumoasă. Îi mulțumesc domnului Grigore Leșe pentru că mi-a reamintit această frumoasă poveste a babei Dochia!

Reclame

Un răspuns to “Povestea babei Dochia, povestită de Grigore Leșe”

  1. elisabetavalis martie 5, 2015 la 4:07 pm #

    Reblogged this on elisabeta valis calatorii.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: