Dragobetele,o sărbătoare venită din negura vremurilor.

24 feb.

Pe un blog, pe care-l apreciez și unde citesc la fiecare apariție a unui articol, am găsit două articole de paleontologie etnografică, ce tratează sărbătoarea de Dragobete.

Cu toate că sunt familiarizat oarecum cu fenomenul de etnografie și folclor, mărturie este și acest blog, nu prea știam multe despre această sărbătoare, pe care o credeam un împrumut de la vecinii din sudul Dunării, specific zonei Olteniei și sudului Munteniei. Citind acest articol, m-am dumirit  de geneza și aria de răspândire a acestei sărbători din 24 februarie: Dragobete!

Articolele le se pot găsi la următoarele adrese:  http://istorieveche.ro/2014/02/23/dragobete-fiul-dochiei-partea-i/   http://istorieveche.ro/2014/02/24/dragobete-zburatorirea-fartatii-si-suratele-partea-ii/

Astăzi, în noua sală de expoziții din Iași, bulevardul Ștefan cel Mare nr.10, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași marchează Dragobetele – sărbătoarea tinereții și a dragostei printr-o serie de manifestări care au în centru cartea, dar și muzica.

dragobete-2016

Astfel, miercuri, 24 februarie 2016, de la ora 13.00, la Biroul Împrumut pentru copii va avea loc o dezbatere interactivă prezidată de Ovidiu Focșa, muzeograf la Muzeul de Etnografie al Moldovei. Tinerii prezenți vor afla de la amfitrionul întâlnirii despre originile și tradițiile acestei sărbători, dar și despre controversele iscate de-a lungul timpului. Manifestările se desfășoară în cadrul proiectului „Carte și tradiție românească”, care are ca scop încurajarea, cunoașterea, cultivarea și prezervarea tradițiilor românești, cu precădere a celor din zona Moldovei.

Domnul Ovidiu Focșa, este un prieten drag al iubitorilor de folclor din Hârlău, fiind organizator și prezentator de expoziții de etnografie și folclor la Muzeul Viei și Vinului.

 

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: