O sărbătoare generoasă, Ziua Costumului Popular

8 Mai

Astăzi 8 mai (a doua duminică din luna mai) se sărbătorește, prin legea adoptată de Parlamentul României, Ziua Națională a Costumului Popular.

Hârlăul și mai ales satele din vecinătate, și mă refer la Deleni, Sticlăria, Pârcovaci, Feredeni, Scobinți și Ceplenița există o tradiție a portului popular.

Mă întreb, este cineva din Hârlău, care să organizeze o activitate de prezentare a costumelor populare? Mă refer la Casa de Cultură Hârlău, Clubul copiilor Hârlău, Căminul Cultural Pârcovaci, școlile gimnaziale, Colegiul Național.Din păcate nu cunosc ca cineva să organizeze a astfel de de activitate. Insă cine știe, poate în cursul săptămânii viitoare se va organiza ceva.

Ce spune legea?

http://legestart.ro/legea-nr-1022015-privind-instituirea-zilei-nationale-costumului-traditional-din-romania/

“Cu prilejul Zilei Naţionale a Portului Tradiţional din România (anual, a doua duminică a lunii mai), se vor organiza activităţi sociale, spectacole şi concursuri cultural-artistice, prin care se evidenţiază valorile inestimabile pe care le reprezintă costumele tradiţionale specifice fiecărei zone, şi se difuzează, prin mijloacele de informare în masă, materiale ce vizează domeniile de interes ale tezaurizării patrimoniului cultural material şi ale patrimoniului cultural imaterial costume 026la nivel naţional”.

Potrivit Legii, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot acorda sprijin material, financiar şi logistic pentru organizarea sărbătorii Zilei Naţionale a Costumului Tradiţional din România.

Să fie Hârlăul orașul unde nu se întâmplă nimic (bun)? Nici măcar aplicarea unei legi?

Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: