La Clubul Copiilor din Hârlău, ediția a VII-a, a concursului județean “Obiceiuri și tradiții la români”

30 nov.

Școala Gimnazială  “Petru Rareș” din Hârlău, a organizat un nou proiect educațional “obiceiuri și tradiții la români” , ediția a VII-a. Concursul intitulat  „Parada costumului popular” s-a desfășurat  în ajun de Sf.Andrei, în ziua de 29 noiembrie, la Palatul copiilor Iași- structura Hârlău, sau cum este cunoscut: Clubul copiilor Hârlău.

Coordonatorii acestui concurs au fost profesorii Maria Tereza Rugină , Gabriela Onofrei și Mirela Munteanu.

p1070710

Participanții la aceast  concurs care a cunoscut un mare succes de public: Peste 100 de copii participanți, Formația liceului tehnologic din Hârlău, Școala gimnazială “Petru Rareș” Hârlău, Grădinița cu program prelungit și grădinița cu program normal Hârlău, Școala Feredeni-Deleni, Școala primară “Happy Stars” Hârlău, Școala gimnazială Pârcovaci, Școala gimnazială Sticlăria, Școala Slobozia-Deleni, Școala Poiana – Deleni, Școala gimnazială Deleni, formația vocală a Casei de cultură Hârlău, și o solistă vocală Șalaru Ioana de la Colegiul Național Ștefan cel Mare din Hârlău.

p1070600  Despre sala de festivități a Palatului Copiilor – structura Hârlău: Ca de obicei vin mai devreme la astfel de concursuri, cu cel puțin  jumătate de oră înaintea începerii activității. Și de acestă dată, când am intrat în sală, am avut impresia că sunt într-o sală de muzeu de etnografie și folclor. Zeci de articole de îmbrăcăminte, de tehnică populară, de uz casnic, icoane, erau frumos expuse într-o expoziție care îmbrăca sala de jur împrejur. De asemenea erau expuse într-o expoziție fotografică sute de fotografii, de la edițiile anterioare ale concursului. Cât despre autenticitatea și frumusețea exponatelor, vorbesc sutele de fotografii și aprecieri ale vizitatorilor. Apreciez soluția de expunere a organizatorilor acestei expoziții: mai puține ca număr, însă de o calitate și autenticitate superioară.

Despre concursul propriu zis.

Costumele copiilor în marea majoritate erau autentice, unele din colecții particulare, moștenire de la bunici. Costume din mai multe zone folclorice, majoritate din Pârcovaci, Sticlăria, Deleni-Feredeni, Zagavia, dar și din Transilvania, zona mărginimii Sibiului, zona Mureșului, din zona Bacăului și o plăcută surpriză a făcut eleva Tonu Ionela de la Școala Gimnazială “Petru Rareș”, din Hârlău, care a prezentat cu multă ardoare și patriotism, un costum din Republica Moldova, prezentând specificitatea iei moldovenești, comparativ cu cămașa ucraineană și rusească, arătând unicitatea croielii și cusăturilor florale.

p1070661

Ca de obicei o impresie deosebită au făcut dansatorii Liceului Tehnologic din Hârlău, formație distinsă cu numeroase premii la festivaluri folclorice și cu o prezență numeroasă la televiziunile regionale. Coregrafia fiind semnată de profesor Gabriela Sandu. Au prezentat dansuri din zonele folclorice Hârlăului și din Transilvania. De altfel pe doamna profesor Gabriela Sandu, am mai regăsit-o în programul concursului, cu coregrafia unei formații de copii preșcolari de la Grădinița cu Program Normal Hârlău în “Dansul Băbuțelor”.

p1070669

Am remarcat și coruri de copii care au interpretat colinde, deschinzând șirul manifestărilor cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Și-a dat concursul corul Școlii Gimnaziale  “Petru Rareș” din Hârlău, coordonator și dirijor profesor Alexandru Stăncescu. Un grup vocal a școlii gimnaziale din Pârcovaci coordonator Eșanu Cătălina, corul școlii gimnaziale Sticlăria coordonator profesor Amarghioalei Ramona.

Soliști vocali pe care i-am remarcat sunt cei din grupul vocal a Casei de cultură Hârlău, pregătiți de profesorul Rodica Botez, prezentă la spectacol într-un superb și autentic costum popular din Pârcovaci. De asemenea am remarcat calitățile vocale și repertoriul următorilor elevi:

p1070631

Șalaru Ioana de la Colegiul național Ștefan cel Mare din Hârlău, Poșîșnicu Alina și Borșeri Larisa de la școala gimnazială Deleni, componentă ale Ansamblului „Corăgheasca”. Pe un elev de la Școala gimnazială “Petru Rareș”, Pacoe Iulian care a prezentat  o mască tradițională, elev a domnului profesor Bogdan Bârzu de la palatul Copiilor – structura Hârlău, a avut și o prezență scenică deosebită în cadrul  unei formații folclorice cu momente tradiționale de anul nou, formație coordonată de profesor Tereza Rugină.

p1070648

In afara concursului, au dat un scurt, dar dens recital cu melodii tradiționale de an nou, dar și patriotice, formația de fluierași de la Sticlăria, coordonată de Curecheriu Constantin. Formație ce a participat la numeroase festivaluri de folclor și o prezență aproape permanentă la televiziunile regionale și chiar naționale. Formație pe care o vom revedea la Festivalul obiceiurilor tradiționale de an nou din 3 ianuarie 2017 de la Hârlău cu renumitul “cerb” de la Sticlăria.

In concluzie, concursul a fost o reușită, cu toate că fondurile alocate de Inspectoratul Școlar și primărie au fost modeste. Acesta nu a fost un impediment pentru organizatori, profesori, părinți, elevi de a realiza un spectacol-concurs de neuitat. Felicitări și de ce nu: la mulți ani!

Mai multe fotografii:

p1070705     p1070702

p1070689 p1070688

p1070683 p1070705

p1070658    p1070652

p1070646

p1070628

p1070614

 

 

 

 

 

Fotografii am peste 100, însă spațiul oferit de gazda  wordpress.com este limitat.

Dacă organizatorii doresc aceste fotografii le pun la dispoziție.

Reclame

Un răspuns to “La Clubul Copiilor din Hârlău, ediția a VII-a, a concursului județean “Obiceiuri și tradiții la români””

  1. Rugină Maria-Tereza decembrie 1, 2016 la 10:20 pm #

    Articolul dumneavoastră amplu demonstrează că tema Proiectului educativ ,,Obiceiuri și tradiții la români,, se adresează pasionaților de etnografie și folclor, tuturor celor ce cultivă în sufletul copiilor dragostea de neam și țară, celor ce promit să ducă mai departe tradiția și obiceiurile strămoșești. Scopul proiectului este reinnoirea spiritului sărbătorilor străbune, ceea ce s-a împlinit prin sensibilitatea cu care copiii au prezentat momentele artistice și costumele autentice pe care le-au găsit în cufărul bunicilor. Am remarcat că acest concurs are sustenabilitate și pe viitor, deoarece avem mereu candidați fideli precum și candidați noi, talentați, entuziasmați și darnici. Elevii care au venit în anii trecuți au evoluat, au ridicat standardul concursului și au înțeles pe deplin care este rolul lor. An de an am perceput acest moment de sărbătoare ca pe un prilej de întâlnire cu Divinitatea. An de an avem obiecte și creații autentice,ceea ce arată preocupare pentru tot ce avem mai drag:SPIRIT ROMÂNESC. Simțim o împlinire sufletească deosebită atunci când reunim creațiile a 3-4 generații și le prezentăm generațiilor următoare. Acest proiect se cere continuat fiindcă ,,Fără tradiții am fi un popor fără identitate,,( artist plastic, Maria Agapi)…Trebuie să subliniem faptul că fără aportul colegilor, părinților, elevilor și oamenilor cu suflet mare nu am fi putut organiza acest eveniment. Mulțumim tuturor pentru sprijinul acordat! Mulțumim Primăriei orașului Hîrlău, Consiliului Local și conducerii școlii pentru implicare! Sperăm ca și edițiile următoare să prezinte interes pentru tineri și să ajute copiii să se afirme!
    (PS Elevul care a prezentat masca ,,Moșul,, se numește Mihăilă- Sopcă Darius, iar cel care a prezentat masca de la Liteni-Belcesti se numește Pocoae Iulian, elevi în clasa a III-a B la Scoala Gimnazială ,,Petru Rareș,, Hîrlău.)

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: