Gura Humorului, impresii de turist

27 Iun

După 3 ore de mers cu trenul sordid de Timișoara, de la Iași la Gura Humorului, cobor într-o gară la fel de sordidă. Strada de la gară spre centrul orașului are la capăt o interesantă pensiune, care la parter are un restaurant decorat ca o tavernă medievală. Aici mi-am satisfăcut toate poftele culinare cu bucate foarte bine gătite, din păstrăv și ciuperci (mai ales hribi).

Centrul orașului care a păstrat multe cădiri din vechea provincie a imperiului autriac, este îngrijit, sunt multe parcuri, flori, însă și un rond în fața unui hotel imens. O mașină ancorată, pe care s-au plantat flori. Un mare kitsch care urâțește peisajul.

În vecinătatea primăriei, renovate probabil recent, este o catedrală și un parc. De asemenea un muzeu despre care voi vorbi mai târziu.

P1080511

Orașul are la periferia dinspre sud, peste apa Humorului, la vărsarea în râul Moldova, după ce treci un pod, un imens parc bine întreținut, cu alei asfaltate, și un centru de distracții ce include și piscină acoperită, restaurante, buticuri, chioșcuri, terenuri de tenis, baschet.

Centru atracției în parc sunt niște locatari mici, cu coadă stufoasă, care indiferent de sex, răspund la ciocnirea a două nuci și numele de Mariana. Sunt familii de veverițe, am numărat 5 animăluțe, prietenoase care vin la picioare sau se cațără pe cunoscuți și primesc nuci. L-am oferit alune, însă sunt mofturoase, nu doresc decît nuci.

P1080527

La marginea de sud a parcului, peste apa Moldovei, este o punte suspendată care duce în pădure. Spre stânga pe poteci marcate, însă neîntreținute, mergi cale de 5 ore pe vârful Măgura, 860 m înălțime. Dacă faci la dreapta este un drum asfaltat, care merge la complexul Ariniș, ce deservește pârtia de schii, iar mai departe pe șosea la un complex hotelier.

 

Încă din prima zi am vizitat Muzeul obiceiurilor populare din Bucovina. Aici, într-o sală modernă, am vizitat o expoziție de caricatură, care avea un numitor comun – „humorul”, hazul. Erau  caricaturi predominant politice, sociale, despre protecția naturii, și cu alte tematici, din țară și străinătate.

P1080506

Vizitarea muzeului de obiceiuri populare  este o desfătare vizuală și culturală. Aici sunt grupate pe marile sărbători religioase de peste an, manechine în costume populare precum și artefactele specifice pe diferite tematici: Noapte Sf.Andrei, Crăciunul, Paștele, Sf.Gheorghe și Sf.Dumitru (urcarea și coborârea oilor de la munte).

 

 

P1080509

Domnul muzeograf, ghidul nostru prin sălile muzeului. O persoană care vorbește despre muzeu, exponate, cu un patos ce mă face să cred că își iubește profesia, este pasionat de ce face și un minunat interlocutor. Am lăsat fotografia în format mare și pentru a arăta cum arată un muzeu uitat de autorități, ce adăpostește comori de artă populară într-o clădire insalubră. În exterior, din „pudicitate”, edilii orașului, ca să nu afecteze peisajul cu primăria renovată și viu colorată, au aplicat o invelitoare pe care sunt printate imagini ale vechiului oraș.

Dacă vă hotărâți să vizitați orașul, vă spun că merită. Mâncare tradițională la prețuri acceptabile, cazare pe alese la pensiuni și hoteluri, locuri de drumeții, peisaje deosebite, aer curat și locuitorii ai orașului foarte amabili, parcă bucuroși să-ți dea toate datele despre oraș.

P1080531

P1080535

Probabil există, însă nu am dat peste un magazin cu articole autentice de artizanat. Eram doritor să cumpăr articole tradiționale zonei, iar soția dorea o ie autentică bucovineană.

%d blogeri au apreciat asta: