Expoziție de măști tradiționale pentru sărbătorile de iarnă.

6 ian.

O zi de iarnă atipică, după câteva zile cu ploi, o zi cu ceață densă. Am vizitat la Casa de Cultură din Hârlău o expoziție de măști tradiționale pentru cetele de teatru popular ce colindă de Anul Nou în zona folclorică Hârlău și Pârcovaci. Anul acesta nu a mai avut loc festivalul obiceiurilor de iarnă care de peste 50 de ani are loc în ziua de 2 ianuarie la Hârlău.

Expoziția organizată în holul de la Casa de Cultură a expus măști confecționate de profesorul Bogdan Bârzu, un cunoscut creator de măști tradiționale, costume de urs, de căluți și căprițe din zestrea Casei de Cultură Hârlău și un frumos costum de cerb a Căminulul Cultural din Pârcovaci. În partea opusă sălii era și o expoziție de tablouri ce aparțin profesorului Bogdan Bârzu.

Costumele și măștile foarte reușite, tradiționale zonei folclorice din depresiuna Hârlău – Ceplenița, bineînțeles cu specificul fiecărei localități. Voi anexa mai jos câteva fotografii din expoziție:

Afișul expoziției.
Costum de urs
Costum de cerb

Costum de căluț
Costum, de căpriță
Sala de de expoziție
Mască

Expoziția este interesantă, merită vizitată. Am propus ca să fie deschisă și pe 15 ianuarie de Ziua Culturii. ( Legea nr. 238/2010 privind declararea zilei de 15 ianuarie Ziua Culturii Naţionale).

Felicitări pentru organizatori și sper ca aceast act de cultură să nu fie unic în acest an.