Ziua Universală a iei românești sărbătorită la Hârlău

17 iun.

Peste o săptămână (24 iunie) Ziua Universală a Iei va fi sărbătorită în ţara noastră, dar şi în comunităţile româneşti din întreaga lume. La începutul anului 2013, comunitatea online (Facebook) „La Blouse Roumaine”, fondată de Andreea Tănăsescu, în 2012, a propus ca data de 24 iunie (sărbătoarea de Sânziene) să devină o zi dedicată iei şi să fie numită Ziua Universală a Iei. Prima marcare a acestei zile a avut loc la 24 iunie 2013, odată cu sărbătoarea de Sânziene (Drăgaica). 

La Muzeul Viei și Vinului din Hârlău, profesori și elevii de la liceul tehnologic din Hârlău au pregătit și au prezentat publicului ediția a doua a Sărbători Iei Românești.

Vremea s-a îmbunat în acestă dimineață (17 iunie) după zile de ploi torențiale și coduri portocalii și galbene de vreme rea. Curtea Muzeului Viei și Vinului a devenit un adevărat ”stup de albine”. Zeci de elevi, profesori, au amenajat spațiul din curtea muzeului cu o expoziție a creațiilor elevilor de la diferite specializări. Unele articole prezentate sunt mai elaborate, altele mai modeste, însă toate au un numitor comun: efortul și talentul elevilor de a confecționa și prezenta aceste artefacte.

In curte mai erau și membrii ansamblului folcloric ”Rapsodia Hârlăului” care au prezentat un program de succes, ansamblu pregătit de talentata și apreciată profesor coregraf Gabriela Sandu!

Printre invitați am văzut și bunici ai elevilor care au venit în frumoase costume populare și au prezentat publicului diferite activități casnice specifice gospodăriei tradiționale românești (torsul, cusutul, impletitul). Public puțin, probabil au citit buletinele meteo care anunțau ploi. Păcat, au pierdut o activitate deosebită la care s-a muncit mult.

In deschiderea activităților s-au prezentat succinte cuvântări despre iia românescă, despre sărbătoarea de Sânziene. De asemenea s-a prezentat semnificația etnofolclorică a iei.

In continuare, a fost prezentată expoziția lucrărilor expuse de secțiilor Liceului Tehnologic din Hârlău.

Reamintesc că peste o lună se vor împlini 15 ani de la inaugurarea Muzeului Viei și Vinului, a cărui prim muzeograf Paul Iancu a fost comemorat și astăzi prin păstrarea unui moment de reculegere.

Activitate a fost filmată, și este un bun prilej de popularizare a acestei instituții de învățământ care va asigura piața muncii cu tineri cu o înaltă calificare în diferite domenii. Mai multe aici http://www.lic-th.ro/

Regret că nu am stat mai mult însă eram așteptat în altă parte. Impresia mea a fost că activitatea a fost o reușită, elevii și coordonatorii – profesorii de la Liceul tehnologic din Hârlău merită felicitări.

Câteva fotografii de la activitate: