Zbereni, satul dintre dealuri.

17 mart.

Este timpul sa raspund la rugamintea, de acum aproape un an, a unui roman de al nostru, aflat in cautarea norocului si painii tocmai prin Italia. Acesta m-a rugat, sa-i pun pe blog, mai multe fotografii din satul lui de obârșie ZBERENI, comuna Cotnari, judetul Iasi.

Cum mi-a starnit curiozitatea, am intrebat si eu pe cineva care cunoaste locurile si a publicat lucrari despre Tinutul Hîrlau, domnul invatator Ioan Musei.

In documentele medievale, ca prima atestare documentara, satul Zbereni, apare intr-un uric dat de domnul Moldovei, Radu Mihnea  la 15 martie 1624.  In document se intarea un uric de danie si „cumparatura”  facut de Stefan Tomșa  voievod, catre „adevaratele slugile ale noastre” fratii Gheorghe si Iurașcu Bașota. Deci se intărea dreptul de proprietate asupra asupra unei silisti din ocolul târgului Hârlău,  respectiv satul Zbereni, care este pe pârâul Cârjoaia!

De notat, de cei interesati.  In 2014, satul face 380 de ani de la prima atestare documentara.

Zbereni, CotnariCe am mai gasit? Un monitor oficial nr.46 din 25 noiembrie 1878, in care se spune de Zbreni, pendinte de Zagavia, care impreuna cu satul Cârjoaia se da in arenda pentru perioada 1881-1886. Licitatia incepea de la 2.210 lei (leii erau convertibili in aur pe atunci, cu ca acum un leu prapadit si jigarit!). Garantia  de participare era de 555 de lei. Licitatia avea loc la prefectura Iași.

Si acum cateva fotografii facute de domnul invatator Ioan Mușei, in plina iarna.

Picture 515

Scoala veche din  satul Zbereni, comuna Cotnari

Zbereni - Cârjoaia 012

Zbereni - Cârjoaia 013

Picture 523

Biserica din satul Zbereni, cu hramul Sfântul Nicolae , parohia Cireseni-Zbereni

Picture 530

Troita

De unde vine numele de Zbereni? Poate de la animalele salbatice care veneau din padurile nepatrunse de picior de om ale ținutului Cârligatura, si „zberau” in marginea satului? Cine mai știe, semnificația numelui s-a pierdut in istoria de sute de ani a acestui sat, fosta siliște domneasca, ce ținea de ocolul târgului Hârlău si Curtea Domneasca din Hârlău.